mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.09.2021 15:14:00

Česká republika prohlubuje obchodní a politické vztahy s Egyptem

Česká republika prohlubuje obchodní a politické vztahy s Egyptem

27.09.2021 / 16:14 | Aktualizováno: 27.09.2021 / 16:18

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa navštívil ve dnech 26. – 27. září 2021 Egypt, aby navázal na nedávnou úspěšnou cestu ministra Kulhánka do Káhiry. S egyptským náměstkem ministra zahraničí Badrem Abdelattym projednal bilaterální vztahy, regionální blízkovýchodní témata, česko-egyptskou obchodní spolupráci i vztahy Egypta s EU a Visegrádskou skupinou. Setkal se dále s náměstkem ministra pro zbrojní výrobu a ředitelem akviziční agentury egyptských ozbrojených sil, kde podpořil probíhající projekty českých firem v oblasti obranného průmyslu a vodohospodářství. Na závěr své cesty náměstek Tlapa navštívil průmyslový komplex v Helwanu, kde se dokončuje rozsáhlý projekt realizovaný českým dodavatelem.

Egypt patří dlouhodobě mezi hlavní české obchodní i politické partnery na Blízkém východě, objem vzájemného obchodu dosahuje 400 mil. USD ročně a dlouhodobě roste. ČR se účastní mezinárodní mise MFO na Sinaji a díky stabilizační a aktivní mediační roli v regionu představuje Egypt významného partnera české diplomacie. Země se také úspěšně vyrovnala s dopady epidemie COVID-19, jako jedna z mála na Blízkém východě si udržela trvalý hospodářský růst.

Náměstek Tlapa spolu se svým protějškem pro evropské záležitosti Abdelattym jednali o bilaterální politické a obchodní spolupráci, situaci v Sýrii, Libyi, vývoji v blízkovýchodním mírovém procesu i okolních afrických státech. Zaměřili se také na vztahy Egypta s EU, dynamicky se rozvíjející spolupráci se státy V4 a oblast lidských práv. Martin Tlapa ocenil egyptský přístup k migraci postavený na integraci a důsledné ochraně pobřežní hranice a dále přijetí nové egyptské národní lidskoprávní strategie, která klade důraz mj. na ochranu náboženských menšin. Obě strany se dohodly na pokračování společného dialogu v této oblasti. Egyptským partnerům tlumočil platné pozvání pro ministra zahraničí Šukrího k návštěvě Prahy a vyjádřil přesvědčení, že se podaří v polovině příštího roku realizovat odloženou státní návštěvu egyptského prezidenta Sísího v ČR.

V rámci své pracovní cesty se náměstek Tlapa v Káhiře dále setkal s náměstkem ministra pro zbrojní výrobu Mohamedem Mustafou a ředitelem akviziční agentury egyptských ozbrojených sil generálmajorem Usámou Izatem, aby podpořil probíhající i budoucí obchodní projekty. Obě instituce jsou klíčovými partnery českých firem v oblasti obranného průmyslu a infrastruktury a spravují egyptské strategické investice spojené s modernizačními projekty. Český průmysl jim dokáže nabídnout komplexní integrovaná řešení, zdůraznil náměstek Tlapa. Ministerstva obrany obou zemí v současnosti dokončují memorandum o spolupráci, jejich zástupci povedou delegace na podzimních veletrzích obranného průmyslu IDET v Brně a EDEX v Káhiře.

Na závěr svého pobytu v Egyptě navštívil Martin Tlapa průmyslový komplex v Helwanu nedaleko Káhiry, kde česká firma dokončuje dodávku strojírenského investičního celku v oblasti válcovací techniky.

jednání s generálmajorem Usámou Izatem

jednání s generálmajorem Usámou Izatem

jednání s generálmajorem Usámou Izatem

jednání s generálmajorem Usámou Izatem


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688