pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Dotace  |  27.09.2021 13:44:06

Územní partneři se obávají připravenosti Národního plánu obnovy

Pod vedením hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se v Letohradě uskutečnilo další jednání takzvaných Územních partnerů. Mezi ně patří Asociace krajů ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Národní síť Místních akčních skupin ČR, Svaz měst a obcí ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR a Česká biskupská konference. Jedním z hlavních témat jednání této odborné skupiny byl Národní plán obnovy. Územní partneři vyjádřili znepokojení nad současným stavem jeho implementace a v této souvislosti adresovali české vládě několik výzev.

„Všichni se znepokojením sledujeme debaty o Národním plánu obnovy, který je zcela výjimečným finančním nástrojem na oživení nejenom českého hospodářství. Všichni územní partneři jsou připraveni se aktivně zapojit do procesu jeho implementace tak, aby byly finanční prostředky vynaloženy maximálně efektivně,“ řekl hejtman Martin Netolický a uvedl jeden příklad za všechny. „Osobně mám velký problém s tím, aby se například vybavení nově vznikajících stavebních úřadů financovalo právě z tohoto plánu, který má sloužit primárně na oživení ekonomiky po koronavirové pandemii,“ sdělil hejtman Netolický.

Územní partneři v rámci svého jednání nadefinovali pět usnesení s návazností na Národní plán obnovy, která budou adresována vládě. „Jednoznačně chceme, aby byl Národní plán obnovy realizován jako celek, tedy včetně komponent, které nebudou financovány z evropských zdrojů. Navrhujeme také, aby byly, v souladu s principy partnerství, ustanoveny pracovních skupiny za účasti územních partnerů. Zároveň by mělo v zájmu urychlení přípravy a čerpání prostředků dojít k revizi a posílení stávajících personálních kapacit pro zvýšení absorpční kapacity,“ vyjmenoval některá usnesení hejtman Martin Netolický. Kromě toho Územní partneři vyzvali Ministerstvo průmyslu a obchodu k prezentaci aktuálního stavu připravenosti Národního plánu obnovy za účasti jednotlivých vlastníků komponent, tedy stanovených priorit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688