Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.09.2021 10:09:26

Pražská burza po negativním úvodu nakonec v týdnu posílila. Pomohla proměna indexu PX


V návaznosti na pondělní globální pesimismus pražská burza sice v úvodu týdne zamířila na jih a to vůbec nejsilněji za poslední dva měsíce, ztráty však následně dokázala vymazat. A dosáhnout nových více než 11 letých maxim. Index PX se v pátek intradenním růstem až k 1 312 bodům jen na několik bodů přiblížil poslednímu nejbližšímu vrcholu z dubna 2010 a vlastně tedy již k dříve zmiňovaným dalším rezistencím. Všechny zisky neudržel a týden tak nakonec zakončil nevýrazným přírůstkem o 0,15 %.

Nadpoloviční většina emisí z indexu PX přitom v týdnu utrpěla ztráty. Nejvýraznější akcie PHOTON ENERGY, které více než vymazaly zisky z předchozího týdne, resp. značně se přiblížily zpět svým letošním minimům. Jsou nadále jedinou ztrátovou emisí, potažmo jasným propadákem letošního roku.  

Již čtvrtý týden v řadě pak jižní směrování nezměnily akcie STOCK, když pondělní valná hromada posvětila avizované převzetí firmy. Akcionáři tak dle všeho již jen mohou vyhlížet na přelomu roku odchod titulu z burz a vyrovnání/vytěsnění za kurz 377 GBp (aktuálně cca 112 ) ze strany lucemburské Sunray Investments, resp. vlastně fondů CVC.

Část zisků z předcházejícího týdne odevzdaly akcie KOFOLA. Investoři nadále vyhlížejí svolání očekávané podzimní valné hromady, resp. oznámení dividendy. A z téměř 3,5letých maxim pak předvedly sestup akcie PHILIP MORRIS, které tak již dále neprodloužily svou rekordní 8 týdenní růstovou šňůru. Dalšímu směrování by měly udat směr očekávané páteční zprávy o jejím kuřáckém byznysu.

 

Svou vahou však v porovnání více negativně působily akcie Avast, přestože jejich váha v indexu PX od pondělí klesla o zhruba 4 procentní body. Váha v indexu PX klesla také u akcií O2. A to již pod 2 %, což je z historického pohledu u telekomunikačního titulu zřejmě vůbec nejmenší úroveň. Od PPF ani v tomto týdnu nové zprávy ohledně vytěsnění nepřišly, když v médiích se spíše řešil možný návrat na trh před lety odštěpené CETIN či také budoucnost společnosti HOME CREDIT.

S aktuálně pětinovou vahou v indexu PX se staly jeho vlastně značně brzdícím článkem také akcie ČEZ, když nakonec neudržely hranici 700 , okolo které oscilovaly. Ceny elektřiny přitom svou rally nezastavily a týden zakončily na nových maximech. Domácí kontrakt pro příští rok se dostal nad 111 EUR/MWh, pro rok 2023 nad 84 EUR/MWh. V návaznosti se na trhu čím dál tím více spekuluje na pád některých menších hráčů, když nemuseli mít předem nakoupené dostatečné množství elektřiny. Mít klienty se dříve zafixovanou cenou elektřiny může být nyní zkrátka značně ztrátový byznys. U samotné, na cenách elektřiny vydělávající, výrobní ČEZ to však má ve skupině zřejmě jen vliv ve stylu přehazování „z jedné kapsy do druhé“. Každopádně očekávané pokračování zdražování elektřiny pro koncové zákazníky, a tedy další motor pro inflaci, vyvolává před volbami vládní aktivitu na další nesmyslné nesystémové podpory vybraným skupinám.

Nejméně ztrátovým titulem se staly akcie MONETA, kde byla v úvodu týdne k dispozici informace o poklesu podílu CI Investments na 0,98 %. Tento kanadský největší investiční správce s aktivy 280 mld. USD byl letitým kvalifikovaným akcionářem banky. Ještě v červenci vlastnil téměř 3 % akcií MONETA, během dvou měsíců se tak zbavil téměř 10 mil. akcií banky.

Zbylé dva bankovní tituly si nakonec druhý týden v řadě připsaly zisky. KB podpořilo svolání valné hromady a  tedy již reálná vidina dividendy 23,86 . Hlavní podporou pro index však byly vítězné akcie ERSTE, které dokonce pražské burze jasně vládly i z hlediska likvidity. S 928 mil. se postaraly o téměř 35 % všech obchodů. Po aktualizaci báze indexu PX, a díky i zmiňovanému růstu kurzu, titul nyní ovlivňuje domácí trh z více než 21,6 %. V domovské rozhodující/likvidnější Vídni se titul dostal i nad hranici 37 EUR. Tedy vlastně na další technickou hranici, když tato naposledy v dubnu 2019 zde dosažená úroveň, tehdy vystavila titulu stopku. Vývoj se tak může opakovat.

 

K mimo index PX stojícím akciím PILULKA možno závěrem zmínit prodej celkem 911 akcií při průměrném kurzu 1 446 ze strany finančního ředitele Davida Staňka. Ten na trhu neobvykle otevřeně uvedl i důvod prodeje akcií, když získaných více než 1,3 mil. chce investovat do nákupu a rekonstrukce nemovitosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688