Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  25.09.2021 06:27:59

Změna zaměstnání a hypotéka

Výše příjmů, zdroj a stabilita hrají roli i v případě, že již hypoteční úvěr máte. Při neuvážené změně zaměstnání se můžete dostat do situace, kdy banka změní podmínky smlouvy. Spoléhat přitom nelze na to, že se banka poskytující úvěr o změnách ve zdroji, výši či stabilitě příjmů nedozví.

Součástí úvěrové smlouvy je i klauzule, kdy dlužník je povinen banku informovat o všech skutečnostech, které by mohly ovlivnit splácení hypotéky, mezi takové skutečnosti pak bezpochyby patří i změna zaměstnání či výše příjmů. V praxi rozhodně nedochází k tomu, že by každý z dlužníků o těchto změnách informoval, banka se o nich však dozví, případně informace k nim bude chtít poskytnout v těchto případech:

- Refinancování hypotéky, zejména v situaci, kdy úvěr převádíte k jiné bance, kdy tato banka chce doložit aktuální výši, stabilitu a zdroj příjmů.

- Neschopnost dostát svým měsíčním závazkům, kdy se žadatel pravidelně opožďuje se splátkami, či se prodlužuje doba opoždění se splátkou. V takovém případě, banka bude chtít s dlužníkem sjednat nápravu, případně prověřit schopnost úvěr splácet i v budoucnosti.

- Změna podmínek úvěrové smlouvy, např. úprava splátkového kalendáře z důvodu poklesu příjmů, pracovní neschopnosti apod., kdy žadatel přestává být schopen splácet úvěr, situaci však řeší s předstihem, tj. nečeká na dobu, kdy bance bude dlužit několik měsíčních splátek.

- Změna podmínek úvěrové smlouvy, kdy dochází ke změně osob uvedených ve smlouvě, např. je vyvázán jeden z partnerů, rodiče či některý ze spolužadatelů všeobecně. Ještě než takovou změnu schválí, banka si bude chtít ověřit, jak změny ovlivní schopnost dlužníků úvěr splácet. Pokud by tato schopnost byla ohrožena, banka žádost o změnu podmínek úvěrové smlouvy zamítne.

Je nutné podotknout, že banky nezkoumají pouze výši příjmů, ale také jejich stabilitu a zdroj, tj. i při zachování výše příjmů riskujete potíže, pokud:

- Vaše příjmy pochází ze zdrojů, které banka neakceptuje či akceptuje omezeně, např. příjmy z dohody o provedení práce, dohody o provedení pracovní činnosti, příjmy z přivýdělků, jednorázové (nepravidelný) přivýdělky, podpora v nezaměstnanosti apod.

- Výše vašich příjmů kolísá např. v závislosti na sezónnosti či výkonech.

- Příjmy z podnikání v zahraničí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.10.2022Jak ovlivní ztráta zaměstnání hypotéku? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688