mzv.cz (MZv ČR)
Z regionů  |  24.09.2021 00:00:00

Velitel vzdušných sil Guatemaly poprvé v ČR

Velitel vzdušných sil Guatemaly poprvé v ČR

22.09.2021 / 19:19 | Aktualizováno: 24.09.2021 / 19:22

Ve dnech 13. – 20. září 2021 poprvé navštívil Českou republiku velitel vzdušných sil Guatemaly plukovník Genri Eduardo Martínez Fernandéz. Návštěva se uskutečnila v rámci projektu ekonomické diplomacie zaměřeného na podporu českých firem v oblasti obranného a leteckého průmyslu. Velitel se rovněž zúčastnil Konference uživatelů letounů L-39 a 20. ročníku Dnů NATO v Ostravě.

V rámci programu v Aero Vodochody měl plukovník Martínez možnost si osobně vyzkoušet létání novým proudovým letounem L-39 NG, který pak byl poprvé představen české veřejnosti během Dnů NATO. Na návazné Konferenci uživatelů letounů L-39 si velitel kromě informací o novém letadle vyslechl také prezentace činnosti Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci či možností financování případných nákupů za podpory České exportní banky a pojišťovny EGAP.

Zástupci ERA ve svém sídle v Pardubicích představili veliteli produktové portfolio se zaměřením na systémy řízení letového provozu a zpracování dat z přehledových systémů, na které se společnost specializuje. Centrum leteckého výcviku následně prezentovalo výcvik pilotů a leteckých techniků, který tam probíhá jak na simulátorech, tak na skutečných strojích. Velitel navštívil také společnost PRIMOCO, kde mu byly nastíněny možnosti případného využití jejich dronů pro boj s nelegálním obchodem s drogami v Guatemale. Ve společnosti ZLIN AIRCRAFT pak měl guatemalský představitel příležitost otestovat letadlo Z-242L-ZEUS určené pro základní výcvik pilotů.

Závěrečným bodem programu projektu byla účast na 20. ročníku Dnů NATO v Ostravě, které jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Kromě účasti na přehlídce a návštěvy zastoupených českých firem se velitel setkal také s náměstkem pro řízení průmyslové spolupráce Ministerstva obrany Tomášem Kopečným, který velitele informoval o své plánované pracovní návštěvě Guatemaly v prvním čtvrtletí roku 2022.

Projekt ekonomické diplomacie navázal na dlouhodobé úsilí o prohloubení spolupráce mezi Českou republikou a Guatemalou v oblasti bezpečnosti a obrany, která má velký potenciál. V roce 2020 již v tomto duchu v Guatemale proběhla návštěva státního tajemníka MZV Miloslava Staška a podnikatelská mise zástupců firem činných v oblasti bezpečnostního a obranného průmyslu. V jednání se rovněž nachází Memorandum o porozumění mezi ministerstvy obrany České republiky a Guatemaly.

Galerie


Incomingová mise velitele vzdušných sil GT


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688