pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  24.09.2021 00:00:00

Další česko-polské silnice se dočkají opravy. Unie nabízí až 15 milionů eur

Spolupráce v oblasti cestovního ruchu a kultury, ale především identifikace vhodných projektů v silniční a železniční dopravě. To byla hlavní témata pátečního jednání delegace Pardubického kraje se zástupci Dolnoslezského vojvodství ve Vratislavi.

Hlavním tématem pátečního jednání byly projekty v oblasti silniční a železniční projekty způsobilé pro čerpání evropských fondů v rámci programu Interreg Česká republika – Polsko 2021 – 2027. „V rámci jedné z prioritních os je možné čerpat 15 milionů eur na oblast silniční infrastruktury a stejnou částku na modernizaci přeshraničních regionálních železničních tratí a přeshraniční homologaci železničních souprav. Dolnoslezské vojvodství vlastní několik regionálních tratí a má také svého vlastního dopravce. Již nyní mají vytipovaných několik úseků k případné modernizaci. Mohli bychom tak mít potenciálního partnera pro případnou elektrifikaci trati z Lichkova do Králíků. O dalším postupu budeme hovořit v rámci pracovní skupiny, kterou bychom za účasti Správy železnic chtěli s polskými partnery vytvořit,“ řekl hejtman Martin Netolický.

V případě silničních stavebkraj v tuto chvíli vytipované čtyři projekty na silniční úseky MladkovJablonné nad Orlicí, ŽamberkKunvald, Žamberk – Klášterec a Červený Potok – hranice kraje. Pátý projekt se týká meteohlásek. „V rámci tohoto projektu chceme usnadnit zimní údržbu na silnici II/312 v úseku Pastivny – Mladkov a Králíky – Červený Potok. Díky těmto technologiím by plánování zimní údržby nemuselo tolik záležet na lidském faktoru. Polská strana již od nás obdržela dokument popisující technologie s možnou výměnou dat a seznam meteostanic v příhraniční oblasti. V polovině října pořádáme v Pardubicích ke všem těmto projektům setkání, abychom zamezili případným komplikacím,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten společně s radním Alexandrem Krejčířem jednal s polskou stranou také o budování přeshraničních cyklostezek, či výměně v oblasti kultury. Dolnoslezské vojvodství zřizuje 17 kulturních organizací včetně dvou filharmonií a opery ve Vratislavi, a tak se možností nabízí celá řada.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688