olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  24.09.2021 00:00:00

Maďarský den v Olomouci představí jídlo, kulturu i sport

Maďarský den v Olomouci představí jídlo, kulturu i sport

24. září 2021 (pá)

Město oživuje partnerství s maďarskou Péscí. Přijďte si v pondělí 27. září užít Maďarský den. Na Horním náměstí se budou nabízet gastronomické speciality, atmosféru doplní divadlo i jazzová hudba. A nahlédnout můžete i do maďarského tradičního sportu s názvem teqball. Akci pořádá město ve spolupráci s velvyslanectvími obou zemí, Maďarskou turistickou agenturou a Maďarským kulturním institutem.

„Meziměstská partnerství mají přinášet užitek a profitovat z něj mají skutečně všichni. A protože se letošní rok nese ve spolupráci s Maďarskem, chceme Olomoučanům i návštěvníkům města ukázat, jak lze partnerstvím opravdu žít. Znát to v centru Olomouce určitě bude,“ říká s přesvědčením o programu Maďarského dne primátor Mirek Žbánek.

Do Maďarska návštěvníky symbolicky na jeden den přenese opravdu pestrý program v centru. Horní náměstí provoní maďarské speciality, ochutnávka vín, doprovodný hudební program i atraktivní divadelní představení. „Program na Horním náměstí začíná v 10 hodin, kdy se kuchařský tým z Pécse pustí do přípravy maďarské speciality typické pro oblast Baranya. Na otevřeném ohni bude šéfkuchař Zoltán Teleky vařit fazolový kotlíkový guláš. Ochutnávka bude zdarma a doplní ji i přehlídka vín a prodej dalších typicky maďarských lahůdek,“ popisuje vedoucí oddělení vnějších vztahů magistrátu Zdeňka Podlipská. Maďarskou kuchyni nabídnou na svých menu ten den i některé místní restaurace.

Pomyslnou lahůdkou v programu, nikoli však gastronomickou, pak bude představení tradičního maďarského sportu teqball. „Novinku ve světě sportu ukážou všem zájemcům maďarští animátoři a své zastoupení bude mít v Olomouci i Národní teqballová federace. Naši přátelé navíc stoly pro hru v teqball věnují jako dárek našim dvěma základním školám, a to ZŠ Heyrovského a ZŠ Holečkova,“ vyzdvihl zajímavost náměstek primátora pro vnější vztahy a školství Karel Konečný. Teqball je moderní sport, který získal obrovskou popularitu ve světě a začíná se prosazovat i v Česku. Jde o kombinace několika sportů na jednom speciálně zaobleném stole.

V rámci doprovodného programu pak atmosféru návštěvníkům v centru města navodí hudební Áfium Jazz Trio z Pécse a dvakrát během dne vystoupí nejstarší loutkové divadlo Bóbita z Pécse s obřími loutkami a herci na chůdách. Malí návštěvníci se kromě divadla zabaví i při tvořivých dílničkách. „Inspirací jim bude tvorba Gábora Pintéra, jednoho z nejúspěšnějších současných maďarských malířů, který v rámci rezidenčního pobytu v Olomouci tvoří v galerii Telegraph,“ doplnila Zdeňka Podlipská. Pohled do maďarské kinematografie a kolekce animovaných pohádek nabídne už od neděle 26. září program v kině Metropol, kde začínají Dny maďarského filmu. A zkrátka nepřijdou ani divadelní diváci. Na 27. září totiž Moravské divadlo Olomouc připravilo derniéru maďarského dramatu Kočičí hra, autora Istvána Örkényho.

Maďarský den na Horním náměstí je pomyslným vrcholem letošního bohatého programu Česko-maďarského roku. Ten ale návštěvníky v různých podobách čeká až do prosince, kdy jim prvky maďarské kultury přiblíží ještě výstavy, koncerty i Olomoucké vinné slavnosti.

Fotografie:

| Poslední úprava: 24. září 2021 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688