olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  24.09.2021 00:00:00

Olomouc se blýskla v Budapešti

Olomouc se blýskla v Budapešti

24. září 2021 (pá)

Centrem spolupráce zemí V4 a zavádění chytrých řešení v samosprávě měst se stala maďarská metropole. Budapešť hostila na konci září mezinárodní konferenci věnovanou Smart City. A v rámci projektu City For the Future, vize měst s využitím českých technologií, se inspirovala i Olomouc.

„Problematika chytrých řešení je nám blízká a jejich zavádění do veřejné správy patří mezi naše priority. Nové technologie jsou totiž klíčem k rozvoji moderních měst. Doháníme sice zpoždění z minulých let, ale o to víc přemýšlíme nad tím, která chytrá řešení jsou pro Olomouc vhodná, smysluplná, ale zároveň ekonomicky přijatelná,“ objasnil primátor Mirek Žbánek.

Konference a veletrh nabídl komplexní vhled do vývoje chytrých měst, technologií a osvědčených postupů nejen v České republice a Maďarsku a přinesl návody na cenné inspirace i výměnu zkušeností. „Zavádění chytrých technologií řešíme zejména v oblasti dopravy, ale i veřejného prostoru, konkrétně v podobě instalace inteligentního veřejného osvětlení. A právě v těchto oblastech jsme našli příklady dobré praxe i osvědčené postupy, které dokážou přeměnit městské lokality na příjemná místa k bydlení nebo trávení volného času,“ popsal přínosy Matouš Pelikán, náměstek pro Smart City.

Hi-tech výrobky nebo aplikace pro chytrá města nabídlo na veletrhu celkem 24 českých firem na ploše zhruba 400 metrů čtverečních. „Vedle konference se tak prezentovaly prostřednictvím roadshow s konkrétními ukázkami nabízených řešení,“ informovala ředitelka zahraniční kanceláře CzechTrade v Budapešti Dóra Egressy. Pilotní projekt v Budapešti přinesl i základ elektronického katalogu českých dodavatelů smart city technologií.

Veletržní část nabídla širokou škálu výrobků a technologií. Od ekologických vozítek, přes bezpečnostní koše, multifunkční městský mobiliář v podobě lavičky s LED světlem, integrovaným stojanem na kola a nabíječkou elektrokol, až po speciální zasakovací rošty, které dokážou zpevnit parkovací plochu, ale zachovat přitom původní poměry pro odtékání vody. Pozornost návštěvníků zaujal například i multifunkční strom, který dokáže nabíjet auta a šířit vodní mlhu. „Řeší problém, jak dostat zeleň do měst, kde to není z dispozičních důvodů možné. Tvoří jej pevná ocelová konstrukce, která slouží jako nosný prvek popínavých rostlin. Navíc na něj lze instalovat například lampu veřejného osvětlení,“ popsal zástupce jedné z vystavovatelských firem.

„Veletrh neprezentoval žádné hi-tech hračky vývojářů, ale ukazoval praktické výrobky a skutečná řešení, která dokáží reflektovat potřeby měst i jejich obyvatel a korespondovat zároveň s vizí ekologicky šetrných měst. Při zavádění nových technologií a produktů pro nás budou klíčové i pozitivní zkušenosti jiných měst či regionů, aby se jednalo o efektivní a smysluplné investice,“ zhodnotil projekt koordinátor oddělení Smart City olomouckého magistrátu Jan Langr.

Budapešťskou část roadshow City For The Future uspořádalo české velvyslanectví v Budapešti, proexportní agentura CzechTrade ve spolupráci s českým ministerstvem průmyslu a obchodu a podporu poskytly také zastupitelské úřady ČR v zahraničí. Po Budapešti se projekt představí dokonce na Světové výstavě Expo 2020 v Dubaji, která začíná letos v říjnu.

Fotografie:

| Poslední úprava: 24. září 2021 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688