Redakce (Kurzy.cz)
Školství  |  24.09.2021 13:49:38

Tajemství úspěšného vysokého školství? Musí mít otevřené dveře světu jako fotbalový klub, říká profesor Jaroslav Miller


Konkurenceschopnost českých vysokých škol v porovnání se světem stagnuje, ba dokonce v posledních dvou letech spíše klesá. V rozhovoru pro pořad Interview na Českém rozhlase Plus to s odkazem na žebříček QS World University Rankings uvedl Jaroslav Miller s tím, že: „Není rozdíl, jestli jde o univerzitu veřejnou, nebo soukromou.“ Podle bývalého rektora Univerzity Palackého v Olomouci a nyní rektora Anglo-American University v Praze (AAU) je pro změnu tohoto nepříznivě se vyvíjejícího trendu potřeba udělat několik zásadních kroků. Jedním z nich je internacionalizace prostředí.

„Jde o věc, ve které nesmíme selhat. Musíme cíleně vyhledávat talenty z celého světa. Ať už vědce, nebo studenty. Pokud totiž univerzita hledá kapacity pouze v národním kontextu, je značně omezena,“ má Miller jasno. Pro lepší ilustraci nabízí paralelu s fotbalem. „Kluby, které spoléhají pouze na své odchovance, jsou většinou méně úspěšné než ty, které hledají posily po celém světě.“ To je cesta, kterou je potřeba pozvednout celé české školství, jehož úroveň bude podle rektora AAU určujícím faktorem prosperity celé země.

Jak ale přílivu zahraničích „mozků“ do České republiky docílit? Když odhlédneme od financí, je podle Millera potřeba v první řadě provést řadu systémových opatření, která celý proces co možná nejvíce usnadní. Jedním z nich je například zrovnoprávnění zahraničních studentů s těmi tuzemskými.

„Každý zahraniční student musí takzvaně nostrifikovat své středoškolské vzdělání, které získal ve své rodné zemi, aby byl úředně uznán schopným studia na české vysoké škole. Problém je, že nostrifikační proces vytváří řadu překážek, není úplně transparentní a vykazuje velké odlišnosti nejen v rámci krajů, ale i jednoho úřadu,“ vysvětlil Miller.

„Chtěli bychom všechny dotčené instituce vyzvat, abychom si sedli za stůl a tuto věc, která komplikuje život všem zúčastněným, začali řešit,“ vzkázal s tím, že nezáleží na tom, jestli se bude jednat o součást novelizace vysokoškolského zákona, nebo půjde o formu nějakého předpisu.

Mezinárodní perspektivu dokazuje rektor i činy. AAU se v uplynulých dnech rozhodla vypsat dvě stipendia na celý studijní program pro afghánské uprchlíky, kteří byli letos v srpnu dopraveni do České republiky v rámci záchranné operace. Jejich celková hodnota na tři roky je 1,2 milionu korun a pokrýt má nejen náklady na školné, ale i další případné výdaje.

„Jednak chceme pomoci České republice, která po určitém váhání rozhodla, že pomůže afghánským uprchlíkům. Zároveň chceme ukázat, že i soukromá vysoká škola, která je anglo-amerického typu, v sobě nese étos občanské služby,“ vysvětlil Miller.

Při pohledu na žebříčku QS World University Rankings má aktuálně Česká republika mezi pětistovkou nejlepších univerzit světa tři české vysoké školy – UK, VŠCHT a ČVUT. Jaroslav Miller je ale přesvědčen, že potenciál je mnohem vyšší.

Česká republika má na to, aby měla čtyři, možná pět univerzit v první pětistovce. A nejméně jednu v první stovce,“ nechal se slyšet Miller. „Musíme ale mít otevřené dveře. Jedině tak lze vyhledávat a pěstovat v České republice kvalitu,“ dodal.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688