Export (export.cz)
Ze světa  |  24.09.2021 12:29:25

Argentina hledá nové cesty úpravy a distribuce pitné vody

Argentina stále bojuje s palčivými problémy zásobování pitnou vodou, jako je únik z distribuční sítě či zápach a nepříjemné zabarvení vody. Ve venkovských oblastech v suché severní části země stále miliony lidí spoléhají na vrtané či kopané studny jako zdroj pitné vody. Zemi chybí moderní technologie, hledá pomoc v zahraničí a naskýtají se tak nové příležitosti také pro české vodohospodářské firmy.

Ilustrační foto: Shutterstock

Argentina má 27. největší vodní rezervoár na světě, ale i tak zde žije kolem čtyř milionů obyvatel, kteří nemají přístup ke zdravotně nezávadné vodě v okolí svého bydliště. Situace je zdaleka nejhorší na severu země, kde až 75 % původních obyvatel nemá přístup k bezpečnému vodnímu zdroji. Kvalita dodávané vody ve městech je obecně považována za přiměřenou. Odhaduje se, že více než 90 % domácností dostává pitnou vodu v souladu s normami veřejného zdraví. Existují však strukturální problémy (především v aglomeraci Buenos Aires), které je třeba řešit.

Objevuje se zápach, zabarvení či nepříjemná chuť vody (ačkoliv jde spíše o sezónní záležitost), podle distributorů není ovlivněna její pitelnost. Důvodem jsou změny složení vody v řece La Plata. Uživatelé se však většinou rozhodují pro vodu balenou.

Kontaminace i úniky vody

Dalším problémem jsou kontaminace. Povodí řeky Matanza-Riachuelo v Buenos Aires je jednou z nejvíce znečištěných řek na světě kvůli odpadním vodám, které se sem dostávají z koželužských a chemických závodů, jakož i z kanalizace a kvůli pevnému odpadu. Další kontaminovanou oblastí je přehrada San Roque a řeka Suquía, která poskytuje pitnou vodu městu Córdoba. Jedná se o řeku znečištěnou agrochemikáliemi jako je glyfosát (používá se k pěstování sóji), dále arsenem či olovem. Palčivým problémem, který je třeba vyřešit, je také ztráta vody kvůli nekvalitnímu potrubí.

Existuje několik odvětví, kde by česká řešení a technologie mohly být úspěšné a které argentinská administrativa dlouhodobě poptává. Mezi ně patří technologie vedoucí k zamezení úniku pitné vody z distribuční sítě, řešení zápachu anebo zabarvení pitné vod, technologie zabývající se přístupem k pitné vodě z vodonosných vrstev (zejména venkovské oblasti v severní Argentině), čištění odpadních vod.

V orientaci mohou pomoci i odkazy na argentinské firmy a instituce odpovědné za sanitaci, čištění a distribuci:

Radek Hovorka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Buenos Aires


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688