army.cz (MO ČR)
Armáda  |  23.09.2021 00:00:00

Druhý na světě, první v ČR. Michal Daněk nalétal na stíhačce Gripen už 2000 hodin

Významné mety dosáhl bojový pilot Michal Daněk včera. „V kariéře každého pilota se vyskytují různé milníky. K nejvýznamnějším patří první samostatný let, přeškolení na nový typ letounu a později dosažení určitého počtu nalétaných hodin: sto, pět set, tisíc. Skutečnost, že by bylo možné překročit dva tisíce hodin na JAS-39, byla takříkajíc z říše snů,“ svěřil se.

Daněk je podle statistik výrobce teprve druhým na světě, který takového úspěchu dosáhl. „Švédi zatím zveřejnili pouze jednoho takového, ostatní uživatelé mají daleko menší nálety,“ doplnil.

Co do počtu nalétaných hodin se daří i jeho kolegům. Vloni na podzim dosáhla celá letka čísla 30 tisíc na 14 Gripenech za 15 let. „Již toto samo o sobě je výbornou známkou spolehlivosti a zároveň svědčí o vysoké erudovanosti personálu, bez které bychom tohoto výsledku jistě nedosáhli,“ komentoval úspěch.

Gripeny nás posunuly na úroveň partnerů v NATO

Se stíhačkami JAS-39 Gripen létá podplukovník Michal Daněk od počátku jejich provozu v ČR v roce 2005. „Byl to významný kvalitativní a technologický krok pro letectvo, který nás posunul na úroveň aliančních partnerů,“ říká. Mezi švédským letounem a sovětským strojem MiG-21 je podle něj naprosto zřejmý třicetiletý rozdíl, jak z aerodynamického hlediska, avioniky, tak bojových možností.

  • Podplukovník Michal Daněk se řadí k nejzkušenějším pilotům české armády. Po studiu na Vojenské akademii v Brně (nyní Univerzita obrany) začínal na letišti v Pardubicích, kde na letounech Z- Z-142CAF, L-29 Delfín a L-39C Albatros létal základní, pokračovací a bojový výcvik. Po přesunu na čáslavské letiště jeho kariéra pokračovala na L-39ZA Albatros a poté na nadzvukové stíhačce MiG-21. V roce 2005 byl součástí první skupiny pilotů, kteří se ve Švédsku přeškolili na letoun JAS-39 Gripen. Jeho nálet činí cca 2900 hodin, z toho zhruba 2350 hodin na nadzvukových letounech. Čtyřikrát se zúčastnil mise Air Policing v Pobaltí, příští rok vyrazí popáté, poprvé však jako velitel celého úkolového uskupení.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688