army.cz (MO ČR)
Armáda  |  23.09.2021 00:00:00

Liberečtí chemici usilují o zařazení Yellow Cross do seznamu cvičení NATO

Yellow Cross je cvičení česko-britského velitelství brigády radiační, chemické a biologické ochrany, které je vyčleněné pro Spojenecký sbor rychlé reakce (ARRC). Tento mnohonárodní sbor je jedním z devíti, které má Aliance k dispozici. Velitelství sídlí ve Velké Británii a Češi do něj vyčleňují jak velící důstojníky, tak chemické specialisty.

„Velitelství a jemu podřízené chemické jednotky jsou připravené plnit úkoly chemického zabezpečení ve prospěch tohoto sboru. Plných operačních schopností jsme dosáhli v roce 2012. Na cvičení prověřujeme připravenost tohoto velitelského prvku pro případ aktivace,“ vysvětluje náčelník štábu poplukovník Vladimír Kálmán s tím, že letos se do něj zapojily dvě stovky českých a zahraničních vojáků.

Yellow Cross každým rokem procvičuje celou škálu možných chemických, jaderných či biologických incidentů. Aktuální dění ve světě vtisklo podobu cvičení i letos: „Naplno procvičujeme různé incidenty vyžadující přijetí opatření k ochraně vojsk ve válečné operaci. Zahrnuty jsou reakce na asymetrické hrozby i použití chemických či jaderných zbraní nepřítele,“ prozrazuje náčelník štábu.

Spojenecký sbor rychlé reakce ARRC plní funkci armádního sboru, který by byl v případě potřeby nasazen do bojových operací. Chemici pod českým velením by pak plnili úkoly v rámci chemické ochrany vojsk. Zatímco alianční Síly rychlé reakce (NRF) fungují na rotačním principu a jejich členové se obměňují, jednotky pro ARRC zůstávají stejné. Češi se tak při plnění úkolů pravidelně setkávají s vojáky z Itálie, Španělska, Polska, Německa a samozřejmě Velké Británie.

„Vyčlenění osob jak pro NRF, tak pro ARRC, je jednoznačným přínosem. Zahraniční spolupráce přináší našim vojákům cenné zkušenosti z práce v mezinárodním štábu. Dalším pozitivem je možnost sladit štábní operační postupy a plánovací procesy a prověřit kompatibilitu operačních systémů,“ dodává Kálmán.

Úspěch cvičení přivedl organizátory k myšlence zařadit Yellow Cross do databáze mezinárodních cvičení NATO MTEP (Military Training and Exercise Programme). „Zařazením do tohoto programu bude potvrzen mezinárodní kredit, které cvičení během svého působení získalo,“ uzavírá náčelník štábu.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688