Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.09.2021 07:57:24

Ekonomický boom spojený s pocovidovým rozvolněním opatření vyprchává (Ranní zpráva z finančního trhu)

Série předběžných odhadů předstihových PMI ukazatelů aktivity v sektorech průmyslu i služeb za září ukážou na pokračující sestup z historických výšin, které byly zaznamenány v průběhu druhého čtvrtletí v souvislosti s rozvolněním restriktivních proticovidových opatření. Platí to zejména pro situaci v Evropě.

Evropské PMIprůmyslu i služeb dále klesají z rekordních výšin

Zářijové PMI ukáží na stále rostoucí aktivitu, ovšem zpomalujícím se tempem. Z historických výšin, kterých PMI, zejména v sektoru služeb, dosáhly počátkem léta v souvislosti s rozvolněním proticovidových opatření, ukazatele postupně sestupují níže. Aktuální hodnoty jsou v historickém pohledu konzistentní s mezičtvrtlením růstem HDP eurozóny o 0,9 % během Q3 21. Současná situace je však kvůli rozvolnění proticovidových opatření specifická, proto předpokládáme vyšší růst ve stávajícím kvartále, a to o 1,8 % mezičtvrtletně. Nic se nemění na příběhu, že data za průmyslový sektor odhalí přetrvávající potíže ve výrobním řetězci, zejména nedostatek některých komponent pro výrobu. Tady předpokládáme zlepšování situace od Q4 21 s tím, že se potíže mohou objevovat až do poloviny příštího roku. Na straně služeb bude důležité, zda se současné vzedmutí koronavirové nákazy opětovně promítne do vyššího zatížení zdravotního systému a vyžádá si opět zavedení některých restriktivních opatření.

Data by neměla, pokud výrazně nepřekvapí, narušit solidní náladu na trzích, která na nich dnes ráno panuje. Trhy vstřebaly rozumně mírně jestřábí výsledek zasedání FOMC, asijským akciovým trhům pomohla injekce likvidity čínské centrální banky. Euro tak má šanci umazávat včerejší ztráty, které utrpělo po jednání americké centrální banky, koruna i ve světle dalších jestřábích komentářů z ČNB může opětovně atakovat silnější úrovně hlouběji pod 25,40 CZK/EUR. Jako silná technická rezistence se nadále jeví úroveň 25,30 CZK/EUR.

Koruna opět posiluje pod 25,40 CZK/EUR

Před včerejším večerním zveřejněním výsledku jednání FOMC panoval na trhu euradolarem klid. Po celou evropskou seanci kurz vykazoval minimální volatilitu a držel se v blízkosti hladiny 1,173 USD/EUR. Poklidné obchodování spojené s nižší obchodní aktivitou bylo patrné i na korunovém trhu. Z pohledu cenového vývoje se prosazoval mírně posilující trend koruny. Její kurz se vrátil pod 25,40 CZK/EUR, když v průběhu odpoledne testoval 25,36 CZK/EUR. Koruně se dařilo zejména ve srovnání s regionálními protějšky, když naše měna profituje zejména z atraktivního úrokového diferenciálu (ke kempu těch uvažujících o zvýšení sazeb o 50 bb na příštím zasedání se v rozhovoru pro seznam.cz přihlásil i viceguvernér T. Nidetzký). Ten jí do značné míry chrání před ne příliš optimistickou globální náladou. Tu podporuje hlavně nedobrá pandemická situace v Číně a dalších asijských zemích, což se projevuje nejenom v předstihových indikátorech, ale i reálných datech. Na mikroúrovní trhy řeší otázky spojené s krachující čínskou developerskou firmou Evergrande. Situaci včera uklidnila dodáním likvidity do systému čínská centrální banka. Po včerejším Fedu tak dnes asijské akciové trhy rostou a navazují a vzestup amerických protějšků.

Na devizovém trhu výsledek zasedání amerických centrálních bankéřů prospěl zeleným bankovkám, když kurz eura spadl dokonce pod 1,170 USD/EUR. Spíše jestřábí vyznění totiž podpořilo dolarové úrokové sazby a dále zatraktivnilo úrokový diferenciál. Pokud progres v ekonomickém vývoji půjde, jak členové FOMC očekávají, bude program odkupu aktiv ukončen v polovině příštího roku. Jeho zahájení může být podle nás oznámeno již na dalším zasedání počátkem listopadu. Zvýšení sazeb nepřijde dříve, než bude program ukončen. Již polovina z 18 členů ale předpokládá, že to bude v roce 2022. Nová ekonomická projekce Fedu výrazně zvýšila letošní očekávanou inflaci na 4,2 % (z předchozích 3,4 %), pro rok 2022 ale předpokládá deceleraci na 2,2 %. Nadále tedy vnímá současné inflační tlaky jako dočasné. Hospodářský růst byl pro letošek snížen na 5,9 % (z původních 7,0 %), příští rok by podle centrální banky měla ekonomika růst tempem 3,9 % (zvýšení z 3,3 %).

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688