pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  23.09.2021 00:00:00

Východočeská vodárenská soustava je na sucho připravena. Další modernizace vodovodů je však nezbytná

Ve Slatiňanech byla slavnostně ukončena modernizace téměř 11 kilometrů dlouhého úseku vodovodu z Podlažic do Slatiňan za částku přesahující 130 milionů korun. Vodovody a kanalizace Chrudim získaly dotaci 84 milionů korun z Ministerstva zemědělství a pět milionů korun z rozpočtu Pardubického kraje. Stavba je součástí Vodárenské soustavy východních Čech.


„Východočeská vodárenská soustava je jednoznačně nadčasovým projektem, který však dnes musí doznat dalšího rozvoje. Tato první etapa je základem pro další propojování celé západní části našeho kraje směrem na Pardubicko a Přeloučsko. Do budoucna je pak také možné propojení s Vysokomýtskou a Kyšperskou synklinálou, což není o odebírání vody z východu na západ, ale vypomáhání si v rámci celé soustavy. Oblast Přeloučska a Chlumecka nemá tak vysokou vydatnost jako Chrudimsko a Orlickoústecko, které naopak svoji vydatnost naplno nevyužívá," řekl hejtman Martin Netolický. „I přesto, že v tuto chvíli máme velký přetlak žádostí o dotace na vodovody a kanalizace od jednotlivých měst a obcí, podpořili jsme tento mimořádný projekt částkou pěti milionů korun. Naprosto stěžejní je však dotace 84 milionů korun z Ministerstva zemědělství, které doufám zachová přízeň i druhé etapě projektu, což mohu přislíbit i v případě krajského rozpočtu," doplnil hejtman Martin Netolický.

Podle krajského radního pro venkov, životní prostředí a zemědělství a starosty Hlinska Miroslava Krčila se jedná o mimořádný počin nejen na Chrudimsku, ale na území celého kraje. "Tento vodovodní přivaděč je v rámci celé východočeské soustavy velmi významný. Vždyť díky jeho bezpečnému fungování nemusí mít obavy o vodu až 300 tisíc lidí. Proto je podpora ze strany Pardubického kraje zcela logická. V rámci našeho dotačního titulu se snažíme efektivně pomáhat obcím jak s tvorbou projektových dokumentací, tak i s realizacemi samotných investic do vodohospodářské infrastruktury. V letošním roce jsme poskytli částku 82 milionů korun. A i díky těmto financím se podaří zrealizovat na území našeho kraje akce v celkové hodnotě zhruba 1,4 miliardy korun. Vzhledem k množství žádostí jsme se snažili pokrýt všechny způsobilé projekty v maximální možné míře. Zároveň tyto stavby vyvolávají další investice zejména do krajských silnic, a proto jsme rádi, když jsme ze strany obcí informováni s dostatečným předstihem. Všechny zástupce obcí i provozních a majetkových vodohospodářských společností bych chtěl o takový postup požádat," uvedl Miroslav Krčil.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688