Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.09.2021 06:23:09

Komerční banka má již přes 80 mld. korun nerozděleného zisku. Sotva 6 % z toho vyplatí již dle nových stanov

úterý večer Komerční banka (dále jen KB) zveřejnila avízo pro valnou hromadu, která se má překvapivě konat per rollam . Tedy distančně, resp. korespondenčně/elektronicky bez osobní účasti akcionářů. KB tak bez konkrétního zdůvodnění zamýšlí učinit, přestože na jaře se za podstatně ztíženějších podmínek v souvislosti s onemocněním COVID-19 konala valná hromada banky již běžným způsobem.  Nutno dodat, že jediným plánovaným bodem současného „setkání akcionářů“ má být rozhodnutí o rozdělení části nerozděleného zisku minulých let, tedy výplata již dříve avizované dividendy 23,86 .

Vzhledem k majoritnímu více než 60 % podílu francouzské Société Générale by se mohlo zdát schválení formalitou. Pokud by se však distanční valné hromady v určitém počtu nezúčastnili s kladným hlasováním také další akcionáři, na dividendu by teoreticky nemuselo dojít. Hlasy akcionářů, kteří se per rollam valné hromady nezúčastní, jsou totiž automaticky brány jako „proti“. A KB má pro většinu bodů rozhodování určeno, že pro schválení je třeba alespoň 66 % všech hlasů…

Každopádně podrobnosti pro valnou hromadu, včetně hlasovacích lístků, KB zveřejní 14. října. Samotné hlasování spustí o další čtyři dny později a bude probíhat až do 2. listopadu. Výsledky hlasování mají být zveřejněny 4. listopadu. Zúčastnit se valné hromady budou moci akcionáři vlastnící akcie KB k 7. říjnu.

Nevyzvednuté dividendy za téměř 40 milionů korun

V návaznosti na restrikce ze strany regulátora akcionáři na zmiňované jarní valné hromadě rozhodli vyprodukovaný zisk ve výši téměř 7 mld. za rok 2020 převést na účet nerozděleného zisku. Jak ukázaly aktuálně bankou zveřejněné údaje, daný účet se letos také dále navýšil o 39,5 mil. . A to o promlčené dividendy. Jak známo, pokud si akcionář do čtyř let od zahájení výplaty daný výnos nevyzvedne, může ztratit na požitek nárok. Ten se pak „vrací“ do společnosti. KB nicméně v návaznosti na usnesení valné hromady z roku 2009 lhůtu stanovila až na 10 let.

V účetnictví KB je tak na účtu nerozděleného zisku aktuálně již přes 81,6 mld. , tj. téměř 430 /akcii. K akcionářům se má letos díky necelé 24 hrubé dividendě dostat přes 4,5 mld. . Tedy zhruba 5,5 %.

Připomenout lze, že poslední dividendy se akcionáři KB dočkali naposledy v roce 2019, kdy z vyprodukovaného zisku za rok 2018 ve výši 64,90 /akcii bylo vyplaceno zhruba 78 %, resp. dividenda 51 . V loňském roce původně navrhovaných 58 pak již „zarazil COVID“.

Dividenda dle nových stanov

Jak známo KB se v poslední dekádě ve svých stanovách uchýlila k nepochopitelnému mechanismu, kdy rozhodné datum pro nárok na dividendu se shodovalo s rozhodným dnem pro účast na valnou hromadu. Na burze se tak řadu dní akcie banky každoročně obchodovaly, aniž by byla dividenda včetně jejich parametrů valnou hromadou právně schválena.

Vlastně i po tlaku pražské burzy došlo letos ke schválení změny stanov. Dle nich avizovaná dividenda tak již bude mít rozhodné datum pro nárok stanoveno jako sedmý pracovní den po valné hromadě, tedy konkrétně „na Martina“ 11. listopadu. V případě souhlasu valné hromady se tak na pražské burze akcie KB budou naposledy s nárokem na dividendu 23,86 obchodovat v úterý 9. listopadu. Na burze RM-Systém, kde probíhá vypořádání on-line, pak ještě i ve čtvrtek 11. listopadu. Má se tak stát, přestože jinak KB na svých internetových stránkách (ke středě odpoledne) stále ještě nepochopitelně prezentuje již neplatné stanovy (z roku 2018). Doplnit lze, že výplata dané dividendy ve výši 20,281 po zdanění (při uplatnění 15% sazby) bude splatná od 3. prosince a to výhradně bezhotovostním způsobem.

Na zítra pro vás připravujeme článek týkající se akcionářské struktury KB, potažmo zájmu o titul ze strany domácího retailu.


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688