Export (export.cz)
Export  |  22.09.2021 10:14:27

České technologie inteligentní dopravy inspirují moldavská města

Zástupci pěti moldavských měst získali během návštěvy Česka přehled o tuzemských technologiích a řešeních v oblasti inteligentní dopravy a chytrých měst. České firmy tak mají šanci navázat na dosavadní kontrakty v Moldavsku. Společnost Incinity už například vyvíjí informační platformu Invipo pro Státní správu silnic v Kišiněvě.

Zájem o technologie inteligentní dopravy má také hlavní město Kišiněv. Foto: Shutterstock

Zkušenosti z Moldavska má firma Cross Zlín, která je úspěšným českým exportérem řešení pro inteligentní dopravu. V Kišiněvě zatím realizuje projekt vážení kamiónů za jízdy. Společnost DATmoLUX se aktuálně připravuje na jednání v moldavském městě Ungheni, kde by se měla v rámci české rozvojové spolupráce podílet na projektu veřejného osvětlení.

PROJEKT PROPED

Incomingové mise do Česka se v polovině září zúčastnili tři zástupci radnice v Kišiněvě a dále zástupci měst Balti, Cahul, Comrat a Ungheni. Právě návštěvy firem v Praze, Brně i Zlíně tvořily podstatnou část jejich programu. Mise byla jedním z Projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED), financovalo ji Ministerstvo zahraničních věcí ČR společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

Řada moldavských měst v současnosti hledá konkrétní řešení, která přispějí ke zlepšení dopravní situace, rozšíření nabídky parkování nebo modernizaci veřejného osvětlení.

Kromě výše zmíněných firem zástupci moldavských měst jednali také se zástupci dalších českých společností včetně firmy Green Center, která vyrábí a dodává automatické parkovací systémy, nebo MPLA, jež provozuje mobilní platební systém parkovného. Dále se uskutečnila návštěva firem SmartPlan a Sensority. Ty se věnují implementaci konceptu Smart City.

V Brně se uskutečnila návštěva společnosti Herman systems, která dodává informační, odbavovací, komunikační a řídicí systémy městské hromadné dopravy, a RCE systems, jež působí v oblasti robotiky, počítačového vidění a vestavěných systémů. Moldavská delegace se seznámila také s fungováním brněnských Technických sítí, které zabezpečují správu a provoz veřejného osvětlení města.

Kateřina Šilhánková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Kišiněvě

FOTOGALERIE

Moldavská delegace v ČR. Foto: Velvyslanectví ČR v Kišiněvě


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688