mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.09.2021 03:18:00

Webinář k jaderné energetice v ČR a Japonsku

Webinář k jaderné energetice v ČR a Japonsku

21.09.2021 / 09:14 | Aktualizováno: 22.09.2021 / 03:18

Dne 21. září 2021 se uskutečnil webinář k jaderné energetice v ČR a Japonsku ve spolupráci Velvyslanectví ČR v Tokiu, Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Centra výzkumu Řež na české straně a Ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu (METI) a Centra pro mezinárodní spolupráci Japonského atomového průmyslového fóra (JICC) na japonské straně. Akce byla příležitostí pro seznámení se s jadernou energetickou politikou obou zemí i pro sdílení zkušeností s provozem jaderných elektráren.

V úvodu webináře všechny účastníky přivítal vedle japonského velvyslance v ČR Hideo Suzukiko také ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Tokiu Ondřej Svoboda, který zastoupil velvyslance ČR v Japonsku Martina Tomča a který mj. připomněl, že ČR a Japonsko patří do elitního klubu zemí, které disponují know-how, technologiemi i nezbytnou infrastrukturou pro rozvoj a výzkum jaderné energie, přičemž tento webinář by měl sloužit jako impulz pro posílení vzájemné spolupráce v této oblasti.

Následovali příspěvky zástupců METI a MPO, kteří představili současné přístupy k jaderné energetice japonské i české vlády. Diskutovány byly nejen inovativní řešení jako vývoj malých modulárních reaktorů, ale také plány na dostavbu JE Dukovany. Další dva řečníci se věnovali aktuálnímu stavu jaderných elektráren v obou zemích. Poslední česko-japonská dvojice expertů diskutovala zkušenosti z fukušimské jaderné havárie, která vypukla po ničivém zemětřesení a následné vlně tsunami v roce 2011.

Budoucí zvažované kroky k posílení česko-japonské spolupráce v této oblasti zahrnují návštěvu zástupců JICC v ČR do konce roku a delegaci českých expertů do Japonska v roce 2022. Akce, která se uskutečnila v rámci Roku české vědy, školství a inovací v Japonsku, se také účastnili zástupci českých univerzit a výzkumných institucí a Velvyslanectví ČR v Tokiu je připraveno podpořit vědecko-výzkumnou spolupráci v jaderné energetice.

Rok české vědy, školství a inovací

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688