cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  21.09.2021 19:00:28

Důvod, proč může být Bitcoin v bezpečí před globální krizí na akciovém trhu

Důvod, proč může být Bitcoin v bezpečí před globální krizí na akciovém trhu

21.09.2021 / Crypto Kingdom

Jedním z důvodů volatility Bitcoinu (BTC), podstatných cenových oscilací, ke kterým dochází pravidelně, je všeobecná nesrovnalost v případech jeho použití. Někteří vědátoři ho považují za „digitální zlato“, opravdu vzácného a dokonalého uchovatele hodnoty. Jiní považují Bitcoin za technologický projekt nebo typ softwaru s odpovídající sítí.

Přijetí Bitcoinu Salvadorem jako zákonného platidla bude pravděpodobně důkazem funkce výměnných prostředků, kterou Lightning Network poskytuje. Řešení škálování druhé vrstvy umožňuje okamžité a neuvěřitelně levné převody, ačkoli ke vstupu nebo výstupu z této paralelní sítě vyžaduje uskutečnění pravidelných transakcí na blockchainu.

Jak se tyto pohledy na Bitcoin v čase mění, stejně tak se proměňuje i korelace BTC s tradičními aktivy. Například u něj bývala přetrvávající období silné korelace se zlatem.


Bitcoin vs. zlato (drahý kov) v roce 2020, zdroj: TradingView

Krach v březnu 2020 byl zničující pro téměř každou třídu aktiv, ale vzorec zotavení, který následoval dalších šest nebo sedm měsíců, byl u zlata a Bitcoinu prakticky identický. Je zajímavé, že v roce 2021 došlo k opačnému pohybu, který vykazoval inverzní korelaci mezi těmito dvěma aktivy.

Je Bitcoin technologickým zástupcem akcií?

Na druhé straně začal Bitcoin napodobovat hongkongský akciový trh, měřeno Hang Seng Indexem (HSI). Mezi jeho hlavní složky patří Tencent, Alibaba a Meituan, což jsou miliardové asijské technologické společnosti.


Bitcoin vs. Hang Seng Index (akcie), zdroj: TradingView

Tento posun v perspektivě investorů - od sledování ceny zlata po technologické akcie - vyvolává otázku, zda Bitcoin podlehne sestupnému směřování Hang Sengu, k němuž došlo za posledních 90 dní. Má smysl se od něj právě teď odpojit? Pokud ano, bude Bitcoin i nadále fungovat jako bezpečné útočiště uprostřed obecné korekce?

14. září druhý největší čínský developer nemovitostí Evergrande Group oznámil, že výrazný pokles tržeb přiměl společnost odložit platby kvůli jejímu dluhu. Tato jediná společnost má závazky přes $300 miliard, což by podle analytiků mohlo mít vážný dopad na širší trh.

V srpnu čínské maloobchodní tržby zklamaly o 2,5 % ve srovnání s předchozím rokem, kdy investoři očekávali 7% růst. Růst a ekonomika byly v roce 2020 zjevně silně ovlivněny reakcí vlád na vypuknutí Covidu-19.

Je však třeba vzít v úvahu, že nejvlivnější centrální banky praktikují téměř nulové nebo dokonce záporné úrokové sazby od 1. čtvrtletí roku 2020. Pokud se tedy ekonomice nepodaří získat impuls v rámci stimulačních balíčků v řádu několika bilionů dolarů, není toho mnoho, co by se dalo udělat, aby se zabránilo všeobecné korekci akciového trhu a potenciálním ztrátám na dluhových trzích.

Problém je: Bitcoinu může být 12 let, ale nikdy nečelil významné ekonomické krizi, přinejmenším ničemu, co by ohrozilo více jak $250ti bilionové globální dluhové trhy. Jakákoli analýza nebo odhad proto pravděpodobně nepřinese věrohodné hodnocení.

Bitcoin může být méně ovlivněný propadem trhu

Kryptoměna má však výhodu oproti tradičním trhům, jako jsou komerční nemovitosti, akcie a dluhopisy. Věřitelé tato aktiva zablokují, pokud klienti nesplácejí své platby, což zvyšuje tlak, protože banka nebo instituce pak nemají zájem je držet.

Na druhou stranu, obecně řečeno, Bitcoin a kryptoměny nelze použít jako kolaterál (zástavu).

Pokud jde o miliardové likvidace Bitcoinových futures na derivátových trzích, jsou to jen syntetické nástroje. Tyto události nepochybně ovlivní cenu, ale na konci dne zůstanou efektivní BTC na derivátových burzách. Přesouvá se proto pouze z longového zůstatku (kupujícího) na shortový účet (prodávajícího).

Dokud nebude Bitcoin plně zakotven na finančních trzích a přijat jako kolaterál a vklad, bude střednědobé systémové riziko pro kryptoměnu nižší než na tradičním trhu.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

24.09. 09:09  Bitcoin skonci na propadlisti dejin (Ondrej Svicka)
23.09. 12:22  Cesta nahoru (Kurz)
23.09. 11:37  Ach jo (AjRep)
22.09. 16:15  bitcoin (Dave)
22.09. 15:06  Cesta nahoru (Ondrej Svicka)

Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
St 10:31  Povinnosti CAIs (MiCA) JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 13:45  Halving BTC se blíží X-Trade Brokers (XTB)
Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688