OX Czechia (OX Czechia)
Investice  |  21.09.2021 14:47:20

Úročení v bance? Na desetině hodnoty inflace

Když jsem v srpnu napsala, že program zajištění úspor vůči znehodnocení formou Protiinflačního dluhopisu Republiky je zásadním konkurencí pro spořící účty u bank, vyvolala jsem tím velkou odezvu a pro mne i trochu překvapivě namířenou proti tomuto produktu.

Jak už to tak v diskusích bývá, chyběla fakta a často i logické argumenty. Rozhodla jsem se proto podívat se na spořící a termínované účty a jejich aktuální úročení u větších českých bank, které jsem seřadila podle počtu klientů. Pro úplnost dávám celou tabulku.

Základní srovnání: zatímco Protiinflační dluhopis Republiky by nyní vynesl 4,1 procent čistého výnosu ročně, pak spořící či termínovaný vklad v bance se pohybuje nejčastěji o řád níže, tedy mezi 0,1-0,4 %. V jednom specifickém případě by dosáhl maximální výše 2,3 % (ovšem před zdaněním a za podmínky minimální výše vkladu 1 milion korun na 10 let). V naprosté většině se však úročení českých bank na spořících i termínovaných účtech nedostane přes 1 %, a to bude ještě zdaněno 15 % a sraženo o případné poplatky nebo náklady jiných podmínek.

Protiinflační dluhopis Republiky je oproti tomu úročen aktuální mírou inflace (ročního indexu spotřebitelských cen) a jeho výnos nepodléhá zdanění. Investor ani neplatí poplatky a co je asi nejdůležitější, bez sankce a s výnosem může v roční periodicitě dluhopis prodat, přestože jsou tyto cenné papíry upsány na období 6 let.

Nechci tady hodnotit, zda se od státu jedná či nejedná o férovou konkurenci, nebo rozebírat obchodní politiku bank, které zvyšují úroky na úvěrové straně, zatímco u vkladů zjevně nahoru nepospíchají.

Faktem je, že pro konzervativního střadatele, který se vyhýbá rizikovým aktivům, respektive aktivnímu investování vůbec, tu s dluhopisem Republiky vyrostla nová smysluplná alternativa vůči tradičnímu spořícímu nebo termínovanému účtu.  

OX Czechia

Společnost OX Czechia s.r.o. je vázaným zástupcem zahraničního obchodníka s cennými papíry, společnosti BCM Begin Capital Markets CY Ltd. a na území České republiky je oprávněna k propagací investičních služeb, k jejichž poskytování na území České republiky je oprávněna společnosti BCM Begin Capital Markets CY Ltd. Zprostředkovává uzavírání klientských smluv, další smluvní dokumentace mezi společností BCM Begin Capital Markets CY Ltd.a klientem, a související administrativní a technickou podporu.

Více informací najdete na: www.oxczechia.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688