Inzerce (Inzerce)
Bydlení  |  21.09.2021 13:55:40REKLAMA

Hitparáda problémů při rekonstrukci chat

Komplikace s rekonstrukcí druhých domovů řešil každý druhý chata.

Ceny bytů stoupají a pro mnohé se tak vlastní bydlení stává nedostupné. Jedním z řešení této situace je přeměna chaty či chalupy na trvalé bydlení. 40 % českých druhých domovů však není podle jejich majitelů trvale obyvatelná. Více než třetina majitelů chat proto plánuje rekonstrukci, která by tento stav napravila. 78 % majitelů chat by úpravy financovalo z vlastních úspor, 42 % předpokládá využití úvěru. Mezi nejčastější problémy rekonstrukcí patří podle průzkumu Stavební spořitelny české spořitelny (Buřinky) nedostatek financí, problémy s řemeslníky nebo celkové prodražení.

S chatařením nejsou spojeny jen volné víkendy a odpočinek, ale i starosti a opravy. Přestavbu, která umožní celoroční obývání druhého bydlení, plánuje 36 % chatařů. Stejný počet uvedl, že chata je pro ně dostačující a úpravy neplánují. 4 % majitelů chat již rekonstrukci mají za sebou, 17 % zatím neví. Přestavby by majitelé nejčastěji platili z úspor (78 %), stavební spoření nebo úvěr ze stavebního spoření by využil každý pátý.

 

Když už úvěr, tak na kompletní rekonstrukci

Pokud by si majitelé chat a chlup měli brát úvěr na úpravu svých druhých domovů, polovina by tak financovala celkovou rekonstrukci objektu. Zásadní opravy, jako nová okna nebo rozvody by úvěrem hradil každý pátý.

 

Komplikace při úpravách – nedostatek řemeslníků i problémy s dojezdem na stavbu

Rekonstrukce s sebou často přináší i komplikace, problémy spojené s úpravami druhého bydlení zažil každý druhý majitel chaty. Mezi ty nejčastější patří podle průzkumu Buřinky nedostatek financí, ten trápí čtvrtinu rekonstruujících, 6 % dotázaných podcenilo rozpočet již ve fázi plánování a dalších 10 % řešilo prodražení úprav. „Přeměny chat a chalup na trvalé bydlení probíhají často na dálku, což ztěžuje koordinaci prací a domluvu s řemeslníky. Postupně se také může ukázat, že stavba byla v horším stavu, než se původně čekalo. To všechno úpravy prodraží, proto doporučujeme počítat aspoň s 15% rezervou,“ radí Monika Kopřivová, ze Stavební spořitelny České spořitelny.

 

O výzkumu

Výzkum Fenomén druhého bydlení pro Stavební spořitelnu České spořitelny (Buřinku) prováděla v dubnu 2021 společnost STEM/MARK na reprezentativním vzorku populace ČR ve věkové kategorii 18-75 let v počtu 1400 osob. Současně byl výzkum realizován také na doplňkovém souboru 520 vlastníků chat a chalup.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688