Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Obchod a služby  |  21.09.2021 12:25:14

Hotelnictví se zotavuje po lockdownu, počet ubytovaných však nedosahuje ani jedné třetiny roku 2019. Navíc chybí personál

Cestovní ruch začíná po koronavirové krizi ožívat. Během uplynulých tří měsíců se v hotelech, penzionech a kempech ubytovalo 1,6 milionu hostů, což je oproti loňskému roku o 51 % více. Po pěti čtvrtletích se tak obsazenost v ubytovacích zařízení začíná zvyšovat, přesto však nedosahuje ani třetiny roku 2019. Hoteliéři se navíc potýkají s nedostatkem kvalifikovaného personálu, který si musel v době uzavřených ubytovacích zařízení najít jinou práci. Podle společnosti JAN Hospitality se ke stavu jako před kovidem vrátíme nejdříve v roce 2023.

Počet turistů netvoří ani desetinu z roku 2019

Hromadná ubytovací zařízení zaregistrovala během druhého čtvrtletí roku 2021 celkem 1,6 milionu hostů, což představuje meziroční zvýšení o 51,3 %. V porovnání s předkrizovým rokem 2019 je však zájem o ubytovací služby třetinový. Hoteliéry navíc zachraňují zejména tuzemští turisté. Tato klientela vzrostla ze třiceti na osmdesát procent. Zahraniční turisté tvoří obsazenost pouze okolo 20 % a vracejí se velice pozvolna.

Většinu zahraniční klientely aktuálně tvoří turisté z okolních zemí. Nejvíce hostů se ve druhém čtvrtletí letošního roku ubytovalo z Německa, což představuje čtvrtinu ubytovaných hostů (57 tisíc). Druhou nejpočetnější skupinu tvořili návštěvníci ze Slovenska (53 tisíc) a na třetím místě se umístili hosté z Polska (20 tisíc). Jedná se převážně o hosty ze zemí, kteří k nám snadno dojedou automobilem.

Návrat k normálu se neočekává

I přes pozvolna se zvyšující trend ve druhém čtvrtletí 2021 nejsou hotely z nejhoršího venku. V letních měsících je zachraňovala především domácí klientela cestující po Česku. Po skončení prázdnin ale dojde k jejich rapidnímu snížení a klíčoví pro ně budou ve zbytku roku korporátní zákazníci na obchodních cestách či turisté ze zahraničí. „Očekávaný návrat k normálu rozhodně nepřijde ani letos a nejspíše ani v příštím roce. Přeshraniční cestování výrazně ovlivňuje očkování proti COVID-19 a také příjezdové podmínky. Dokud nebude proočkováno alespoň 70 % populace, nebudou sem chtít zahraniční hosté přijet. Nejen kvůli zvýšenému riziku nákazy, ale i z důvodu přísných podmínek pro vstup do země,” komentuje aktuální situaci Jan Adámek, generální ředitel JAN Hospitality.

Navíc nejde jen o to, jak jsme proočkovaní my, ale také v jaké covidové situaci se nachází zdrojová země, odkud chce turista přijet. Například Dánsko nemá v tuto chvíli ve své zemi žádné omezení, ale pro Českou vládu je Dánsko země riziková s povinnou karanténou.

Hotelům chybí kvalifikovaní zaměstnanci

Období pandemie segment hotelnictví poznamenalo i po personální stránce. Ta způsobila, že se hotelnictví dostalo mezi rizikové obory. Až 80 % bývalých zaměstnanců si již našlo práci jinde. „Hoteliéři mají problém se získáním nových kvalifikovaných zaměstnanců. Většina jich totiž opustila obor, uchytili se jinde a vracet se nechtějí,” doplňuje Jan Adámek.

Kvůli nejistotě, která momentálně v oboru panuje, prodává mnoho majitelů své hotely či nájemci vypovídají smlouvy. „V této oblasti dochází k velkému přeskupovaní majetku. Mění se řada majitelů hotelů, zanikají nájemci či noví vznikají. Mnoho hotelů je na prodej, zatím však, alespoň v Praze, za vysoké ceny. Noví investoři tedy zatím vyčkávají. I přes aktuální situaci je koupě hotelu výhodný způsob, jak zhodnotit peníze. Jedná se o investici do funkčního byznysu, která je jištěna nemovitostí a je zde návratnost 5-10 %,” dodává Jan Adámek.


JAN Hospitality je profesionální konzultační a poradenská firma v oblasti hotelnictví, gastronomie a kongresových služeb. Zprostředkovává prodej hotelů a restaurací v České republice i ve světě. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688