mzv.cz (MZv ČR)
Politika a události  |  21.09.2021 09:52:17

V New Yorku začíná Valné shromáždění OSN, s projevem vystoupí ministr Kulhánek

Kdy: 20.09.2021 - 25.09.2021 , Kde: New York

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) vystoupí na Valném shromáždění OSN. Pracovní týden v USA využije také k návštěvě firem s českou stopou, setkání s Čechy úspěšnými ve svých oborech a řadě bilaterálních jednání s vedoucími představiteli OSN nebo ministry zahraničí.

Valné shromáždění začne v úterý projevy prezidentů USA a Brazílie. Následovat budou hlavy států (prezidenti, premiéři nebo ministři zahraničí) členských zemí Organizace spojených národů, která má 193 členů.

Česká republika přikládá OSN velký význam. Je to sice poněkud těžkopádná platforma, ale jako jediná má univerzální členství, takže je důležitá pro řešení celosvětových výzev – mezi ně dnes bezpochyby stále patří boj proti pandemii covid-19 a následná obnova, dále také dodržování lidských práv, klimatická změna nebo situace v Afghánistánu,“ uvedl šéf české diplomacie, který ještě v pondělí před zahájením Valného shromáždění OSN absolvoval řadu jednání, včetně večerního jednání evropských ministrů zahraničí (FAC). Ti se zabývali právě situací v Afghánistánu. „Taliban v Afghánistánu usiluje o mezinárodní uznání a vztahy s okolním světem, ale už zkraje nenaplnil své sliby; avizoval například zachování práv žen, které ale dnes musejí být doma a zavřené jsou také školy pro dívky. Evropská unie připouští dialog s Talibanem za dodržení jasných podmínek, byť možnost uznání vlády Talibanu v tuto chvíli rozhodně není vůbec na stole. Jsem za to, a shodujeme se na tom s mými evropskými kolegy, že je potřeba vůči Talibánu postupovat jednotně,“ uvedl ministr zahraničí Kulhánek po jednání FAC. Mezi základní podmínky patří vedle respektu k lidským právům, zejména s ohledem na práva žen, také příslib, že Afghánistán nebude sloužit jako základna pro expanzi terorismu.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek během své týdenní cesty zavítá kromě New Yorku, sídla OSN, také do státu Massachusetts. V Bostonu se setká s guvernérem Charlie Bakerem a navštíví dvě firmy s českou stopou Thermo Fischer Scientific a Sotio. Navštíví také MIT (Massachusetts Institute of Technology) a setká se s úspěšnými Čechy, kteří zde působí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688