pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  21.09.2021 00:00:00

Historická budova chrudimského gymnázia dostane nový kabát

Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili zahájení výběrového řízení na opravu historické omítky Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi. Předpokládané náklady činí podle projektové dokumentace 42,5 milionů korun včetně daně. Oprava historické fasády je náročná svými technologickými postupy, a proto může probíhat pouze za příznivých klimatických podmínek. Předpokládá se proto předání staveniště na začátku příštího roku.

„Oprava omítek na historické budově gymnázia patří mezi jednu z našich priorit v Chrudimi. Dlouho jsme se snažili nalézt vhodné dotační možnosti, avšak vzhledem k charakteru budovy jsme se rozhodli pro financování čistě z vlastních zdrojů. V tuto chvíli předpokládáme, že by celá náročná oprava měla vyjít na 42,5 milionu korun včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Omítka je v tuto chvíli v téměř havarijním stavu a dochází k jejímu opadávání, proto jsme museli pro zajištění bezpečného vstupu do budovy vybudovat ochranný přístřešek nad vchodem,“ doplnil hejtman.

Oprava historické fasády je náročná svými technologickými postupy a může probíhat pouze za příznivých klimatických podmínek. „Stavební práce musí probíhat postupně, prostory staveniště budou zhotoviteli předávány po částech, nejdříve však na jaře příštího roku. Zhotovitel tak nemá reálnou možnost ovlivnit rychlost realizace díla, proto zadávací podmínky nepočítají s hodnocením nabídek podle termínu tak, jak to děláme u další staveb,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast investic a kultury Roman Línek.

Podle radního pro oblast školství Josefa Kozla se bude jednat o náročnou a komplexní opravu. „Východní, jižní a severní fasáda budovy je zdobená, členitá, obsahuje podélné prvky říms, sloupy a dalšími ozdobné prvky. V rámci investice plánujeme opravu štuků, dozdění říms, výměnu venkovních parapetů, odstranění poškozené omítky a provedení nové omítky ve stávajícím tvaru. U západní fasády budovy proběhla v minulosti dílčí rekonstrukce, která odstranila původní historizující vzhled, a proto v této části budovy bude provedeno zateplení,“ vysvětlil radní Josef Kozel.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688