muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  20.09.2021 00:00:00

Brno: MUNI zakládá první platformu v ČR pro akademické firmy

MUNI zakládá první platformu v ČR pro akademické firmy

Hlubší a otevřenější spolupráci s firmami, které rozvíjejí výsledky univerzitního výzkumu to si slibuje Masarykova univerzita od nové Spin-off platformy, kterou zakládá univerzitní Centrum pro transfer technologií.

S podporou Jihomoravského kraje, inovační agentury JIC i již existujících firem chce Masarykova univerzita posílit využití podnikatelského potenciálu, který akademický výzkum nabízí. Platforma Spin-off by měla nabídnout větší prostor pro spolupráce ve výzkumu, vzdělávání či podpoře podnikavosti, sdílení kapacit i efektivnější využívání služeb na straně univerzity i firem.

S univerzitou je doposud spojen vznik devatenácti spin-off společností. Ve třech z nich má svůj podíl i Masarykova univerzita, popisuje aktuální stav Martin Kvizda, prorektor pro vnější vztahy a celoživotní vzdělávání s tím, že i díky platformě by měl počet takových firem postupně vzrůst. Jde o první podobnou platformu v České republice a bude sloužit jako kontaktní a komunikační prostředí, díky němuž se propojí stávající spin-offy s univerzitou samotnou. Členství v platformě je dobrovolné a vzniká automaticky již existujícím spin-off společnostem, tak každé nové.

V plánu je sdílení zkušeností i intenzivnější spolupráce mezi firmami, univerzitou i dalšími subjekty (Regionální hospodářská komora Brno, Svaz průmyslu a dopravy ČR, agentura CzechInvest) včetně inovační agentury JIC. Její ředitel Petr Chládek se domnívá, že právě v zakládání spin-off firem je v Brně velký potenciál a že právě firmy založené na univerzitním know-how patří zpravidla k těm nejúspěšnějším: Firmy s vysokou přidanou hodnotou a globálními ambicemi přinášejí kraji nová stabilní pracovní místa, zvyšují prestiž regionu a jejich prostřednictvím můžeme lákat špičkové odborníky ze zahraničí. A právě univerzitní výzkum má skvělé podmínky pro to, aby přinášel unikátní know-how.

Výsledků výzkumu, které se dokážou uplatnit v praxi, si Masarykova univerzita velmi váží a spin-off společností, které se z nich rodí, si považuje ještě více. I když spin-offy dále žijí vlastními životy, má jim Masarykova univerzita stále co nabídnout, říká Eva Janouškovcová, ředitelka univerzitního Centra pro transfer technologií, a dodává, že nejde o aktivitou nahodilou, ale koncepční, která naplňuje strategický záměr Masarykovy univerzity v oblasti podpory společenské relevance výzkumu, transferu technologií a znalostí a obecně spolupráce s aplikační sférou. Podpora spin-off společností je pak prioritou Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje.

Ředitelka CTT Eva Janouškovcová při zahájení činnosti platformy Spin-off.
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688