pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  20.09.2021 00:00:00

Pardubický: Lázně Bohdaneč se dočkaly, projíždějící kamiony mají stopku

Po několika dlouhých letech si lázeňské městečko společně s okolními obcemi uleví. Řidiči nákladních automobilů si přes Chýšť, Voleč, Rohovládovu Bělou, Bukovku a Lázně Bohdaneč zkracovali cestu. Tomu je nyní konec, v úseku Lázně BohdanečD11 je vjezd pro tranzitní dopravu nad dvanáct tun zakázán.

„Uskutečnilo se několik jednání se zástupci obcí a Ministerstvem dopravy, které tento stav hodně trápil. Na silnici první třídy není možné cedule se zákazem vjezdu pro tranzitní dopravu osadit, a proto jsme se rozhodli, že si silnici převezmeme do naší správy. Chtěli jsme si ji ale převzít v co nejlepším stavu, proto byl proces převzetí delší, než jsme čekali. Ano, kraj musí vynaložit finanční prostředky na údržbu, ale můj názor je, že kraj má pomoci tam, kde už samospráva vystřílela všechny náboje a řešení je v nedohlednu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Kraj při jednáních s Ministerstvem dopravy získal finanční prostředky na zvýšení bezpečnosti v úseku Lázně BohdanečD11 pomocí položení tichého koberce a vybudováním vjezdových bran.

Velkou roli v celé situaci sehrály samosprávy města Bohdaneč a obce Rohovládové Bělé. „Myslím, že už bych se ani nedopočítal toho, kolik let trvalo, než se situaci ohledně tranzitní dopravy nad dvanáct tun v Bohdanči a obcích na trase podařilo vyřešit. Přidanou hodnotou je rekonstrukce průtahu našeho města. Dokončili jsme nyní první, nejdelší etapu rekonstrukce silnice, od mlýnů po okružní křižovatku. Ale čekají nás ještě další tři – od okružní křižovatky k mostu přes rajskou struhu, rekonstrukce mostu a úsek od mostu ke konci města směr Pardubice. Se zahájením počítáme v jarních měsících příštího roku. Práce před sebou máme ještě hodně, nicméně mě už teď velmi těší, kam jsme se posunuli. Oddychnou si nejen obyvatelé, ale také lázeňští hosté,“ konstatoval místostarosta města Lázně Bohdaneč Josef Štěpanovský.

V návaznosti na zákaz vjezdu tranzitní dopravy se plánuje také vybudování nové okružní křižovatky v Rybitví. „To povede k větší bezpečnosti a zklidnění dopravy. Cedule se zákazem vjezdu se pak posune až na tuto křižovatku, která mimo jiné bude přizpůsobena tomu, aby se na ní mohla zbloudilá nákladní vozidla otočit,“ upřesnil Kortyš.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688