army.cz (MO ČR)
Armáda  |  20.09.2021 00:00:00

Návštěvníci Dnů NATO poznali armádu 21. století

Důkazem toho, jak moc Ministerstvo obrany ČR pokročilo v budování armády 21. století, byl na ostravské přehlídce „modernizační koutek“ vystavěný právě Armádou ČR. V rámci něj mohli návštěvníci na vlastní oči srovnat novou techniku, kterou již má armáda zavedenou ve výzbroji, nebo ji ministerstvo v nejbližší době pořídí, se zastaralou sovětskou technikou, kterou nové stroje nahradí.

„Stejně jako koronavirus nezastavil Dny NATO, nezastavil ani modernizaci Armády ČR. Ta v posledních letech nabrala tempo, které nemá obdoby,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar přímo v modernizačním koutku. A dodal, že za jeho funkčního období doposud resort MO uzavřel 40 tisíc smluv za 135 miliard, z čehož 97 procent bylo s českými dodavateli.

Do tohoto trendu zapadají také podmínky zapojení domácího průmyslu, které jsou součástí aktuálně největších vyzbrojovacích projektů a daří se je naplňovat. Soutěž na pásová bojová vozidla pěchoty obsahuje nepodkročitelný parametr 40% podílu českých firem na hodnotě zakázky. To stejné platí o nákupu francouzských děl Caesar, v rámci nějž by mělo dojít k podpisu smlouvy do konce září. Na podíl téměř 40 % se dostanou domácí zbrojaři také při pořízení izraelského protiletadlového raketového kompletu SPYDER, kde ministerstvo obrany finišuje nezbytné kroky před podpisem smlouvy a kde poptávalo alespoň 30% podíl.

Že je podpora českého zbrojního průmyslu jednou z priorit právě dosluhující vlády, potvrdil také její předseda Andrej Babiš, který patřil k čestným hostům přehlídky a zavítal také do expozice připravené armádou. „Také česká armáda a její transformace byla vždy prioritou naší vlády. Nakoupili jsme nová obrněná vozidla, radiolokátory, vrtulníky, tisíce nových ručních pušek a pistolí,“ doplnil premiér.

Vrtulníky, raketové komplety nebo už zavedené Hiluxy

K největším tahákům modernizačního koutku patřily vrtulníky UH-1Y Venom a AH-1Z Viper od společnosti Bell. Moderní stroje aktuálně využívané americkou námořní pěchotou mohli návštěvníci porovnat jak s víceúčelovým vrtulníkem Mi-171š, tak s bitevním vrtulníkem Mi-24/35. Ukončení provozu Mi-24/35 je plánováno po více než 40 letech od prvního vzletu v souladu s dodávkou 8 Venomů a 4 Viperů v roce 2023.

Protiletadlový raketový komplet SPYDER sice nebyl představen v reálné velikosti, ale nadšenci si mohli prohlédnout alespoň jeho velmi detailní model. A přímo na letištní ploše mohli zhodnotit, jak daleko je technologie v porovnání se sovětským kompletem 2K12KUB, který sice prošel modernizací v roce 2007, ale vyráběn byl už v 60. letech minulého století. Za vše je rozdíl patrný už v tom, že odpalovací zařízení SPYDERu může mít až 8 střel oproti 3 u sovětského stroje.

Všichni, kteří zavítali do expozice AČR, si také mohli vyzkoušet, jaký je rozdíl sedět v Toyotě Hilux ve srovnání s Land Roverem Defenderem nebo dokonce UAZem 469, které terénní vozidla japonské automobilky nahradí. Dvacet tři tisíc vojáků potřebuje k běžnému životu automobil, který je spolehlivě přepraví mezi posádkami, na cvičení nebo do místa nasazení. Na padesát let staré vozy není spolehnutí.

Kromě toho modernizační koutek nabídl k prohlédnutí letos pořizovaný nejnovější typ transportního letounu CASA C-295MW, ale také porovnání přesluhujícího radiolokátoru ST-68U s moderním izraelským systémem MADR nebo starého pasivního sledovacího systému Věra s jeho nejmodernějším nástupcem, verzí Vera-NG. Návštěvníci také viděli v Afghánistánu osvědčený bezpilotní letoun ScanEagle i s jeho odpalovacím zařízením a starší Raven, který obsluha vypouštěla z rukou.

K vidění byly také staré sanitky Land Rover vedle nových LZTOP na podvozku Iveco. Na stejném podvozku je také vozidlo S-LOV CBRN pro chemické specialisty, které je o generaci novější než stroje, se kterými byli chemici ještě ve válce v zálivu. K přepravě minometů a jejich munice už dnes armáda používá speciálně pro tento účel modifikovanou Tatru T-815 8x8 PRAM, přestože ještě donedávna tomuto účelu sloužila legendární Praga V-3S.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.04.2023Bankovní krize v 21. století Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
14.04.2022Bude Afrika světadílem 21. století? mzv.cz (MZv ČR)
02.10.2021Stane se Bitcoin digitálním zlatem 21. století? cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688