Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.09.2021 17:14:40

Evropské akcie mají prozatím to nejlepší za sebou

Evropské akcie jsou nyní přeceňovaným aktivem. V prvním čtvrtletí si vedly dobře, protože rostly výnosy na globálních dluhopisových trzích a na trzích akciových se všichni obraceli k hodnotovým titulům. Což v praxi znamenalo i tituly cyklické, kterými Evropa oplývá. Jenže nyní se hovoří o tom, že ekonomické oživení dosahuje svého růstového vrcholu a to samé může platit o investičním optimismu. Takže to není ta nejlepší doba pro evropské akcie. Pro Bloomberg Markets to uvedl Max Kettner z HSBC.

Nyní tak podle investora není čas „schovávat se“ v cyklických akciích, čas nastal opět pro růstové a kvalitní firmy. I proto, že se hovoří o vyšších nákladech a cenách vstupů včetně energií. Ty by přitom mohly ovlivnit i chování spotřebitele, což opět hovoří proti cyklickým akciím. Na to, aby si evropské akcie začaly vést lépe než jejich americké protějšky, by podle Kettnera muselo dojít k posunu v růstu zisků obchodovaných firem. Tedy k tomu, že by se tato ziskovost zvyšovala rychleji v Evropě než v USA. Je to ale reálné?

Kettner míní, že k takovému posunu v ziskovosti by bylo třeba výrazného oslabení kurzu eura, které je ale v současné situaci nepravděpodobné. K tomu celkově převládá averze k riziku, což nahrává americkým a ne evropským trhům. Navíc ale Kettner dodal, že celkově to se ziskovostí obchodovaných firem může být horší, a to kvůli rostoucím cenám vstupů.

Pohyb těchto cen se podle experta projevuje na ziskovosti korporátního sektoru až s prodlevou několika čtvrtletí, což znamená, že se stanou významnějším tématem až v roce 2022. Ten by tak byl v tomto ohledu rozdílný od roku letošního. Kettner nečeká, že by nyní došlo k růstu volatility na trzích, obrat tímto směrem může nastat ke konci roku a v první polovině roku příštího. Pak se může stát, že „jediným atraktivním aktivem bude dolar“.

Na otázku týkající se monetární politiky ECB Kettner odpověděl, že dluhopisové trhy nyní odrážejí zvýšení sazeb ve druhé polovině roku 2023 a „určitě v roce 2024“. To je ale podle experta nemístné, trhy reflektují pouze scénář „dobré inflace“ a ne riziko jejího opětovného podstřelování. Jinak řečeno, trhy nyní počítají s tím, že ECB bude svou politikou konvergovat k jiným centrálním bankám, které již směřují k obratu ve své uvolněné politice. Kettner ale podle svých slov tomuto scénáři úplně nevěří.

Index EuroStoxx 600 ztrácí od ledna 2020 na americké akcie asi 20 %, je na tom tak podobně jako třeba akcie australské. Mnohem větší relativní ztráty ale realizují akcie britské:

evropa akcie

Zdroj: Bloomberg Markets, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688