mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.09.2021 14:26:00

Zástupci moldavských měst se seznámili s českými technologiemi pro chytrá města

Zástupci moldavských měst se seznámili s českými technologiemi pro chytrá města

20.09.2021 / 14:18 | Aktualizováno: 20.09.2021 / 14:26

Ve dnech 12. až 16. září 2021 proběhla mise zástupců pěti moldavských měst do České republiky. Hlavním cílem bylo představit české inovativní technologie a řešení v oblasti inteligentní dopravy a chytrých měst.

Incomingovou misi financovalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Zúčastnili se jí tři zástupci radnice v Kišiněvě a dále zástupci měst Balti, Cahul, Comrat a Ungheni.

Program delegace začal v Praze a byl zahájen přijetím na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR, následovalo setkání na dopravním odboru Magistrátu hl. m. Prahy. Z Prahy pokračovala delegace do Brna a Zlína, v obou městech navštívila delegace dopravní podniky a seznámila se se systémem fungování veřejné dopravy. V Brně navštívila delegace také Technické sítě, které zabezpečují správu a provoz veřejného osvětlení města.

Podstatnou část programu Praze, Brně i Zlíně tvořily návštěvy několika českých firem, které podnikají v oblasti inteligentní dopravy. V Praze proběhla návštěva Green Center, českého výrobce a dodavatele automatických parkovacích systémů a MPLA, provozovatele mobilního platebního systému parkovného. Dále proběhla návštěva firmy SmartPlan a Sensority, kteří se věnují implementaci konceptu Smart City. V Brně byla zorganizována návštěva společnosti Herman systems, která dodává informační, odbavovací, komunikační a řídicí systémy MHD a RCE systems, která působí v oblasti robotiky, počítačového vidění a vestavěných systémů. Navštívena byla i firma DATmoLUX, která se zabývá veřejným osvětlením a aktuálně se připravuje na cestu do moldavského města Ungheni, kde bude v rámci české rozvojové spolupráce probíhat projekt veřejného osvětlení. Ve Zlíně proběhla návštěva firmy Cross Zlín, která se věnuje projektům chytrých měst a silnic, společnost Cross Zlín realizuje v Kišiněvě projekt vážení kamiónů za jízdy. Byla navštívena i společnost Incinity, která vyvíjí integrační platformu Invipo, její použití je aktuálně připravováno pro Státní správu silnic v Kišiněvě.

Delegace představitelů moldavských měst tak získala přehled o tom, jak funguje inteligentní doprava a chytrá města v praxi a seznámili se s konkrétními českými technologiemi a řešeními. Některé města plánují v brzké budoucnosti řešit dopravní situaci, parkování, veřejné osvětlení a další problematiku měst a budou tak moci využít získané zkušeností při plánování konkrétních řešení pro svá města.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688