Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.09.2021 08:25:00

Víkendář: Co vyžaduje úspěšná transformace firmy

Odborník na firemní strategie John Kotter před 25 lety tvrdil, že 70 % plánů na transformaci společnosti skončí neúspěchem. Na stránkách Harvard Business Review to tvrdí Paul A. Argenti, Jenifer Berman, Ryan Calsbeek a Andrew Whitehouse. A shrnují výsledky svého výzkumu, který měl ukázat, co je podmínkou transformace úspěšné.

Ekonomové na úvod uvádějí, že podle novějších dat čelí zmíněnému neúspěchu dokonce 78 % firem. Takový podíl společností tedy není schopen úspěšně dokončit výraznou změnu v jejím chodu a směru, kterým se ubírá. Detailnější pohled na úspěšné firmy pak ukazuje, že obvykle sdílí několik hlavních atributů. Mezi ně patří lepší kompenzace a odměny zaměstnanců ve srovnání s méně úspěšnými společnostmi.

K tomu úspěšnější firmy více používají opce jako nástroj odměn. Zaměstnanci pak u nich obecně vykazují vyšší míru spokojenosti a při přijímání zaměstnanců nových dávají úspěšné společnosti větší důraz na rovnost. Dále se ukázalo, že úspěšnější společnosti mají více žen ve vedení a ženy také drží větší podíl na celkovém počtu zaměstnanců.

Argenti a jeho kolegové provedli i detailní výzkum v několika společnostech, které jsou známé svou úspěšnou transformací. Včetně Microsoftu, u kterého vyzdvihují změnu jeho celkové vize a firemní kultury. Pro tu dřívější byla totiž typická vzájemná soutěživost a individualismus, ale nový ředitel Satya Nadella začal prosazovat empatii, porozumění a novou misi, která definovala místo společnosti v celém světě. To celé vyžadovalo podle ekonomů značnou snahu, včetně změny v systému odměn, a celý proces stále není u konce. Ovšem již nyní u Microsoftu vykazuje spokojenost asi 95 % zaměstnanců a podobný podíl by jej doporučil jako zaměstnavatele jiným.

Další případovou studií byla společnost PayPal. Po odtržení od společnosti eBay v roce 2015 došlo ke změně v misi, vizi a hodnotách firmy, což se projevilo na prudkém růstu počtu klientů. Mezi hlavní pilíře změn přitom patřila podle ekonomů změna v přístupu k obměnám zaměstnanců. Ukázalo se totiž, že na nižších úrovních trpí lidé ve společnosti obavami z finanční situace i přesto, že jejich odměny byly obecně nadstandardní. Firma začala sledovat disponibilní příjmy svých lidí, nabídla jim v rámci odměn své akcie a poskytuje služby v oblasti finančního plánování a financování zdravotní péče.

Ekonomové také poukazují na společnost Hershey, do jejíhož čela přišla v roce 2017 Michele Buck. Pod jejím vedením se kapitalizace firmy zvýšila asi o 14 miliard dolarů na současných zhruba 36 miliard dolarů. I vedení této společnosti se zaměřilo na odměny včetně vyrovnání odměn mužů a žen. A celkově společnost pokročila směrem k větší rovnosti zaměstnanců. Ekonomové tak dochází k jednoduchému závěru: Pokud má být transformace nějaké společnosti úspěšná, měla by se starat zejména o své zaměstnance.

Zdroj: HBR

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688