mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  17.09.2021 07:07:00

Podmínky cestování občanů ČR do/z Kyrgyzstánu

Podmínky cestování občanů ČR do/z Kyrgyzstánu

27.08.2021 / 11:15 | Aktualizováno: 17.09.2021 / 07:07

Níže uvádíme aktuální možnosti cestování občanů ČR do a z Kyrgyzstánu.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

Kyrgyzstán notifikoval, že od 23.1.2021 povoluje vjezd do země všem cizincům a osobám bez občanství, kteří přilétají přes mezinárodní letiště Manas (Biškek), Oš, a Issyk-Kul. Následně dne 3. srpna 2021 notifikoval povolení pro vstup i pro pozemní dopravu pro 67 zemí včetně ČR. Nóta nespecifikuje podmínky pro překročení pozemního hraničního přechodu. Předpokládáme stejné podmínky jako pro vstup pro leteckou přepravu viz níže.
Podmínkou pro vpuštění na palubu letadla směřujícího do Kyrgyzstánu je potvrzení o absolvování negativního testu na COVID-19, ne staršího než 72 hod. Po příletu jsou negativní výsledky na COVID-19 též kontrolovány na místě. V případě expirace testu na COVID-19 během přepravy z objektivních příčin (zpoždění letadla apod.) musí přijíždějící absolvovat test na místě. Dovolujeme si upozornit, že vzhledem k naší zkušenosti s velkou časovou prodlevou při notifikaci změn, nelze vyloučit, že změna režimu vstupu na území proběhne rychleji než její notifikace našemu úřadu.

2. DOPRAVA:

Z letiště Biškek je provozováno mezinárodní letecké spojení do těchto destinací: Moskva, Samara, Jekatěrinburg, Sankt Peterburg, Rostov na Donu, Mineralnye Vody, Kemerovo, Krasnojarsk, Novosibirsk, Voroněž, Groznyj, Kazaň Surgut, Almaty, Taškent, Kulob, Istanbul, Antalya, Dubaj, Sharja, Muscat, Dillí, Islamabád, Péšavár, Lahore, Kuvajt, Šanghaj, Guanzhou, Isfahán. K návratu do ČR se využívá tranzitu přes Istanbul, Dubaj, Moskvu, Almaty, Taškent. Vnitrostátní linky létají na pravidelných trasách do hlavního města Biškek z měst Oš, Džalal-Abad, Batken. V Biškeku platí zákaz vstupu jiných osob než cestujících do příletových/odletových hal letiště Manas. V normálním režimu funguje městská hromadná doprava, autobusová doprava a vlakové spojení.


3. OPATŘENÍ:

S ohledem na stabilizaci situace se v současné době karanténní opatření zmírňují. Souvisí to mj. s pokračující vakcinací obyvatelstva, první dávku vakcíny obdrželo k 17.9.2021 757 074 osob, obě dávky 552 249 osob. Vláda KG důrazně doporučuje dodržovat sanitární opatření, odstup, nepořádat a neúčastnit se hromadných akcí. Nošení masek je povinné pouze ve vnitřních prostorách a dopravě.


4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Ministerstvo zdravotnictví Kyrgyzstánu, informace ke COVID-19 ZDE
Aktuální oficiální data o počtu nakažených v Kyrgyzstánu ZDE


5. NÁVRAT DO ČR

Kyrgyzstán je zařazen dle Seznamu Ministerstva zdravotnictví do kategorie: Země s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19 - barva tmavě červená.

Vycestování z ČR dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.


Aktuálně pro návrat do ČR platí povinnost mít před vstupem do země písemné potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku antigenního nebo RT-PCR testu; antigenní test musí být proveden nejvýše 24 hodin a RT-PCR test nejvýše 72 hodin před započetím cesty. Kontakty na místní instituce provádějící RT-PCR testy:

Hlavní město Biškek: Laboratoř Boněckého
Laboratoř AQUA

Laboratoř AMSBIOlab, se nachází na adrese Moskevská 130, křižuje ul. Panfilova , letiště Manas, v 1. patře přílety - výdej výsledků a ve 2.patře vedle eskalátorů - odběrové místo. Pracuje každý den od 08,00 do 19,00 - příjem vzorků do 18,00. Telefon +996 222 737 737, +996 709 737 737, + 996 552 737 737 - webová stránka pro výsledky testů www.amsbiolab.kg , elektronická pošta amsbiolab@gmail.com Vyžaduje se obligatorně cestovní pas.

POZOR! Rozhodnutí soudu rušící povinnost předkládat PCR test při vstupu na území ČR v případě individuální dopravy

Pro občany ČR a jejich rodinné příslušníky podle bodu I.9 písm. e) s vydaným povolením k přechodnému pobytu na území ČR, občanům EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu na území ČR a cizincům s povolením k trvalému pobytu na území ČR vydaném Českou republikou před vstupem na území ČR se tímto ruší povinnost absolvovat ATG či PCR testy před návratem do ČR, a to pouze v případě jejich cesty individuální přepravou. Povinnost testů po návratu do ČR, a to nejdříve 5. den, zůstává i nadále zachována.
Doporučujeme si ovšem dopředu zjistit podmínky přepravní společnosti pro vstup na palubu letadla, příp. podmínky tranzitující země.

MZV ČR důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.


26.09. 18:32  kyrgy (kopecka)
23.09. 12:55  kyrg (kopecka)

Zprávy k cestování



Přečtěte si také:






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688