mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  17.09.2021 14:08:00

Vyhodnocení letní turistické sezóny

Vyhodnocení letní turistické sezóny

17.09.2021 / 14:04 | Aktualizováno: 17.09.2021 / 14:08

Za předvídatelnější a také bezpečnější označil ministr Jakub Kulhánek (ČSSD) cestování Čechů do zahraničí v průběhu končící letní turistické sezóny. „Do Chorvatska přicestovalo v létě bezmála 750 tisíc Čechů, čísla se tedy přibližují počtům před vypuknutím pandemie,“ uvedl dnes na tiskové konferenci šéf české diplomacie.

Uplynulé léto se stále neslo v netypickém režimu, v porovnání s předchozími roky, přesto však byla turistická sezóna 2021 o něco standardnější než ta loňská. „Dosavadní statistiky ukazují, že zejména do blízkého zahraničí letos vyjelo o desítky tisíc Čechů více než loni,“ uvedl ministr Kulhánek.

Připomněl význam a pozitivní reference ze strany cestovních kanceláří i cestovatelů na nový web dovolena2021.cz, kde jsou průběžně aktualizovány základní informace o nejoblíbenějších zemích českých turistů. Tento web bude MZV se závěrem letních dovolených modifikovat na zimní turistickou sezónu. Ministr připomněl také význam databáze DROZD a také call centrum pro cestování do zahraničí, kde operátoři v nejvytíženějším období odbavili více než 20 tisíc hovorů měsíčně.

Ministr Kulhánek srovnal letošní rok s tím loňským, který přinesl z hlediska zahraniční turistiky extrémní propady. „To, že čeští turisté mohli více cestovat, bylo díky velmi aktivní politice MZV a jednání s našimi zahraničními partnery. Ještě dříve, než se rozšířilo očkování, umožnili jsme našim občanům cestovat do sousedních zemí s jednou dávkou vakcíny. Takže měli možnost cestovat například do Chorvatska či Bulharska za mnohem vstřícnějších podmínek, než jiní občané EU.“

Oproti loňské sezóně jsou nárůsty výjezdů Čechů do zahraničí v desítkách procent. Kromě již zmiňovaného Chorvatska nezůstává pozadu ani Řecko s odhadovaným počtem 400 tisíc českých turistů. Další frekventovanou destinací je již tradičně Bulharsko, kam letos v létě odcestovalo odhadem 120 tisíc Čechů. Nenaplnily se obavy, že první dávka není dostatečnou ochranou proti onemocnění covidem-19 v průběhu dovolené. Počet lidí, kteří se nakazili v průběhu dovolené, se pohyboval ve stovkách.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688