Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  17.09.2021 08:43:31

Ceny výrobců zrychlily tempo růstu. Prudký nárůst cen nastal zejména u surovin a polotovarů pro stavebnictví a v chemii


Ceny výrobců v Česku v srpnu přidaly na tempu svého růstu: meziročně v průmyslu 9,3 % (v červenci 7,8 %), zatímco trh čekal „jen“ 8,6 %, v zemědělství 7,9 % (v červenci 5,2 %) a ve stavebnictví 6,6 % (5,6 %). Celkový růst cen tlumily tržní služby, kde se ceny meziročně zvýšily jen o 1,2 % (hlavní brzdou zde byly stejně jako v předchozích mnoha měsících služby týkající se internetu, jako je např. hosting, jejichž ceny v srpnu klesly mzr. o 4,1 %).

Skutečnost, že růst cen je silnější v oborech více postavených na mezinárodní výměně polotovarů (průmyslzemědělství) než v oborech spíše „uzavřených“ (stavebnictví, služby) naznačuje, že hlavním důvodem zrychlujícího se cenového růstu jsou potíže v mezinárodní logistice.

Svou roli ale jistě hraje i silná domácí poptávka daná stále ještě uvolněnou měnovou a fiskální politikou a extrémně nízkou nezaměstnanostíV rámci průmyslu rostly meziročně nejrychleji ceny chemických látek a výrobků (v grafu vpravo nahoře žlutá čára), jejich růst se však v posledních měsících zpomaluje. Rychlý růst je vidět také u cen kovů a kovových výrobků (tmavozelená čára) a u cen dřeva (a papíru a tisku, světlezelená čára), přičemž v těchto dvou kategoriích se tempo růstu (přinejmenším do srpna) rychle zvyšovalo. Je ovšem zajímavé, jak netečný je k dramatickému vývoji v těchto kategoriích růst cen v ostatních oborech průmysluostatní čáry v grafu se – podobně jako v minulosti – „vlní“ na poměrně nízkých hladinách pod cca 6,5 %. 



Prudký nárůst cen nastal zejména u surovin a polotovarů 
pro stavebnictví



Zatímco v období těsně před vypuknutím pandemie a 
během jejího prvního půlroku tyto ceny téměř stagnovaly, od loňského podzimu zaznamenávají čím dál rychlejší růst, který v srpnu dosáhl už na úroveň 16 %.

Zřejmě jde o výsledek (a) růstu poptávky, která konkrétně ve stavebnictví (a na trhu s už postavenými nemovitostmi) začala sílit brzo po úderu covidu, a to z dobře známých (touha mít v dalších lockdownech bydlení se zahrádkou, terasou nebo aspoň balkónem + touha mít bydlení s dodatečnou místností pro práci z domova) a (b) poklesu nabídky, taktéž z pandemických důvodů (nedostatek pracovníků, a to zejména zahraničních, znásobený potížemi v logistice).

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688