Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  15.09.2021 21:22:38

Blockchain – o co se jedná a jak funguje (1. díl)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Stejně jako v klasické účetní knize zaznamenáváte veškerý pohyb, ať již peněž v hotovosti, či na účtu, nebo pohyb materiálu, zboží, zásob apod., tak stejný princip funguje na blockchainu. Je to tedy v podstatě specifická databáze pro online záznamy. Její specifikum tkví v tom, že se jedná o decentralizovanou databázi. Na rozdíl od centralizovaných databází nemá blockchain jednoho správce. Nachází se na velkém množství počítačů, které na této síti participují, takřka všude na světě. Blockchain je navíc veřejně přístupná databáze, takže do něj může kdokoliv nahlížet. Záznamy se v této databázi vytváří na základě vzájemné dohody. Aby taková dohoda byla možná, jsou dle nastavených pravidel těžaři finančně motivovaní k ověřování transakcí. Za ověření získají těžaři odměnu v podobě kryptoměny, kterou následně mohou směnit prostřednictvím nějaké kryptoburzy, či kryptosměnárny za klasickou fiat měnu. Tímto způsobem lze v podstatě do nekonečna ukládat nové a nové transakce a to bez nutnosti centrálního dohledu.

Blockchain tak je distribuovaná decentralizovaná databáze, ve které se uchovává stále se rozšiřující řetězec časově po sobě jdoucích záznamů. Tento řetězec je propojen zabezpečenými peer-to-peer uzly. Data, která byla zanesena do blockchainu, tam tak jsou uložena na vždy a jsou až na drobné výjimky veřejně přístupná.

V čem je blockchain inovativní a revoluční

  • Transparentnost – všechna data zanesená do blockchainu jsou snadno dohledatelná, díky čemuž je tato databáze transparentní.

  • Decentralizovanost – blockchain nemá žádnou autoritu, která by jej řídila. Funguje na peer-to-peer principu, takže díky každému jednomu uživateli, kteří jsou motivováni finanční odměnou.

  • Šifrování – data jsou šifrovány kryptografickým algoritmem, díky čemuž jsou v bezpečí.

  • Falšování – záznamy v blockchainu je v podstatě nemožné zfalšovat. Transakce ověřují sami uživatelé.

  • Bezpečnost – blockchain je takřka nemožné zneužít a zpětně jej upravit. Nikdo jej neřídí a neovlivňuje, čímž eliminuje chyby zapříčiněné lidským faktorem.

Blockchain je technologie, o které se nejvíc mluví ve spojitosti s bitcoinem. Je to dáno tím, že bitcoin je nejstarší kryptoměna, která má zároveň největší tržní kapitalizaci. Poslední dobou se však tato technologie zmiňuje i díky vlastnostem, které má a dává se do souvislostí s možným uplatněním také mimo svět kryptoměn.

Blockchain technologie

Základní informací je, že blockchain je druh databáze. Na internetu se setkáte se spoustou databází, které slouží pro uchování dat. Tyto databáze jsou však spravovány jednou autoritou, ať již se jedná o Facebook, eshop, státní správu, email, nebo Youtube. Data jsou uložena na serverech a pevných discích a na těchto médiích jsou i zálohovány. Když chcete získat nějakou informaci, najdete ji právě zde. Slabina těchto databází tkví právě v jejich centralizovanosti. Nejen, že se může taková databáze stát útokem hackerů, kteří vám chtějí ukrást vaše data, ale mohou být znehodnoceny třeba živelnou pohromou (oheň, voda), nebo může dojít k jejich poruše. Při poškození datových úložišť se tak může snadno stát, že o všechny informace, potažmo data nadobro přijdete.

Toto se vám v případě blockchainu nemůže stát. Blockchain je totiž distribuovanou decentralizovanou databází. To eliminuje možné problémy zmíněné výše. Blockchain nenajdete na jednom místě. Je na každém počítači, který na této síti participuje. Porucha jednoho zařízení tak neznamená ztrátu dat. Díky tomu může být tato technologie trvalá a být v podstatě nekonečná. Každý nový záznam je automaticky zařazen za nejstarší záznam, čímž je databáze přehledná a transparentní. Můžete si ji představit jako excelovskou tabulku, kterou rozšiřujete o další a další řádky se záznamy a co víc, tuto tabulku nemůžete vypnout, nebo dokonce snad smazat.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)

Přečtěte si také:

24.02.2023Staking, o co se jedná a proč je trnem v oku SEC Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
26.01.2022Jak si pojistit byt nebo dům (díl 1.) proPoradce.cz (proPoradce.cz)
13.10.2021Blockchain – o co se jedná a jak funguje (7. díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688