Okénko investora  |  15.09.2021 15:30:38

Hypotéku je lepší vzít si pozdě nežli ještě později

„Vzhledem k vysoké inflaci se lidem stále vyplatí čerpat hypoteční úvěry. Reálná hodnota vypůjčených peněz totiž klesá výrazně rychleji, než narůstají úroky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech dál stoupá. V srpnu dosáhla dle Fincentra Hypoindexu na úroveň 2,32 procenta, což bylo o 0,09 procentního bodu více než v červenci. Oproti srpnu loňského roku, kdy průměrná úroková sazba dosahovala úrovně 2,11 procenta, došlo k navýšení o 0,21 procentního bodu.
 
Úrokové sazby na hypotékách budou s největší pravděpodobností narůstat i v následujících měsících. To bude podpořeno růstem úrokových sazeb v ekonomice, kterým bude Česká národní banka bojovat proti vysoké inflaci. I přes rostoucí sazby na hypotékách stále platí, že jsou výrazně nižší než inflace, takže vypůjčené prostředky se v reálné kupní síle peněz v podstatě splácejí samy. To motivuje Čechy k čerpání hypotečních úvěrů ve vysokých objemech.
 
 
Ze současného vývoje je zřejmé, že nejlepší doba na hypoteční úvěry je za námi a nyní se podmínky každý měsíc zhoršují. Platí však pravidlo, že lepší je čerpat hypoteční úvěr pozdě nežli ještě později. Přestože lze očekávat, že rostoucí úroky povedou k ochlazení zájmu o úvěry na bydlení, stále budou čerpány v nadprůměrných objemech. To sice sníží vysoké tempo růstu cen nemovitostí, nicméně ceny na realitním trhu dál porostou.
 
Objem nových hypoték v srpnu dosáhl na úroveň 33,73 miliardy korun. Celkem přitom bylo vzato 10 444 hypotečních úvěrů, takže lidé si průměrně půjčovali 3,23 milionu korun. Před rokem byla průměrná výše hypotéky jen 2,79 milionu korun. Kvůli vysokým cenám nemovitostí si však lidé musí půjčovat více peněz. Tím se zhoršuje dostupnost vlastnického bydlení u lidí s průměrnými a nižšími příjmy.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)

Přečtěte si také:

12.03.2021Kdy si vzít hypotéku? Zvažte tyto okolnosti Petr Rozkošný (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688