Redakce (Kurzy.cz)
Reality  |  15.09.2021 15:39:26

ČBA k vývoji srpnového hypotečního trhu - sazby půjdou nahoru


Hypoteční sazby rostou už od jara, což souvisí s tím, jak se na trhu vyvíjejí mezibankovní úrokové sazby s delší splatností. Kupříkladu pětiletý úrokový swap, který umožňuje zafixovat pevnou úrokovou sazbu, a představuje pro vývoj hypotečních sazeb referenční hodnotu, vystoupal na nejvyšší úroveň za poslední rok a dosahuje 2,38 %.

Vzhledem k rostoucí inflaci, která může do konce roku ještě nepříjemně překvapit a opakovaně atakovat 5% hranici, je jasné, že ČNB bude dále zvyšovat základní sazby, aby přesvědčila trh i veřejnost, že to s naplňováním svého mandátu, tedy udržením cenové stability, myslí zcela vážně.

S touto perspektivou a zároveň s postupným zdražováním zdrojů na mezibankovním trhu je zřejmé, že i hypoteční sazby se budou postupně zvyšovat. Na srpnových 2,32 % to tak zcela jistě neskončí. Proto přes růst sazeb zájem o hypotéky přetrvává, a to jak u nových obchodů, tak i refinancování. Celkový objem obchodů, nehledě na meziměsíční poklesy, které jsou v létě obvyklé, výrazně překonává stejné měsíce v minulých letech. Ve srovnání s předcovidovým srpnem 2019 vzrostl celkový objem hypoték dokonce o 136 %, oproti loňsku o 75 %. Letošní rok tak bude zcela jistě rekordní.

Dalo by se hovořit o boomu, kdyby byl doprovázen odpovídajícím růstem nabídky uspokojující zájemce o nové bydlení, a mírnějším cenovým nárůstem u rezidenčních nemovitostí. Sazby u hypoték by přitom nevadily. Pořád jsou v delším časovém srovnání vyloženým „ternem“. Co je ale špatně, jsou rozšiřující se nůžky cen nemovitostí ve srovnání s růstem příjmů obyvatelstva.

Pro ilustraci, autor komentáře si pořizoval byt na hypotéku v novostavbě před 21 lety. Ve stejném domě se prodalo letos několik bytů za čtyřapůlnásobek původní pořizovací ceny.

Pořizování bytů jako investice chránící úspory před znehodnocením je založeno na předpokladu, že ceny rezidenčního bydlení budou nadále překonávat inflaci, takže majitel bude profitovat z nerealizovaného zhodnocení nemovitosti. Výnos z nájemného totiž již nějakou dobu s inflací nemůže soupeřit. 

 

Autor vycházel z dat Fincentra Hypoindexu 

Autor: Miroslav Zámečník, hlavní poradce České bankovní asociace


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688