Cez.cz (ČEZ)
Údaje o firmách  |  14.09.2021 15:23:27

Westinghouse zmodernizuje řídící a kontrolní systémy Temelína

14. 9. 2021

Z pohledu technické náročnosti půjde o jednu z nejnáročnějších zakázek v historii České republiky v řádu miliard korun. Rozsáhlý projekt nesmí nijak narušit provoz klíčového českého bezemisního zdroje. Částečnou obnovu a modernizaci vybraných systémů kontroly a řízení bude zajišťovat Westinghouse jako jejich původní dodavatel. Ten má, mimo samotný ČEZ, největší znalost svého systému, což posiluje bezpečný průběh modernizace.

O dokončení dvou ze čtyř rozestavěných temelínských výrobních bloků, a také o výměně původního systému za tehdy nejmodernější digitální systém kontroly a řízení společnosti Westinghouse rozhodla vláda v roce 1993. Šlo tak o jedno z prvních propojení východního a amerického projektu na světě. Od spuštění prvního bloku zde funguje jen s běžnými úpravami a aktualizacemi. Nyní projde část systému první významnou modernizací.

„Přestože jde o upgrade systémů, jednání se stávajícím dodavatelem trvala více než rok. Prvořadé je pro nás samozřejmě zajištění bezpečnosti, zároveň ale jednoznačně trváme na tom, aby se práce nijak nedotkly samotného provozu Temelína. To vše bylo nutné pečlivě připravit a zasmluvnit,“ říká předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

V praxi odborníci nahradí některé systémy a vymění i část pevného vybavení, včetně dotčených sběrnic a řídících prvků. Většina z nich je přitom fyzicky oddělena nejen mezi sebou, ale i od všech vnějších sítí.

„Ve skutečnosti jde o komplex hned několika nezávisle zálohovaných systémů, které v Temelíně spolehlivě fungují už od roku 2000. Tato modernizace není o řešení náhlé potřeby, ale jde o pečlivě připravené kroky postupné obnovy zařízení s ohledem na plánovaný šedesátiletý a případně ještě delší provoz. I proto je celý projekt rozložen až do roku 2029,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Smlouvu o modernizaci systému kontroly a řízení podepsali představitelé společností ČEZ a Westinghouse v pondělí 13. září.

„Tato dohoda předpokládá, že v průběhu kompletní obnovy dotčených částí systému řízení je nezbytná plná spolupráce všech zúčastněných,“ říká Tarik Choho, prezident společnosti Westinghouse pro Evropu, Střední Východ a Afriku. „Jsme hrdí na to, že spolupracujeme s ČEZ na tomto významném upgradu informačních a řídících systémů, který nijak nenaruší provoz tohoto klíčového českého bezemisního zdroje energie,“ dodává.

Projekt modernizace systému kontroly a řízení ČEZ připravuje už tři roky, kdy specialisté specifikovali potřeby, a především harmonogram prací. Samotná fyzická práce začne spolu se společností Westighouse už letos, některé z činností ale bude možné zajistit až v rámci plánovaných rozsáhlejších odstávek pro výměnu paliva. Nejbližší čeká Temelín v dubnu příštího roku.

Ladislav Kříž , mluvčí ČEZ 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688