Vlada.cz (Vláda)
Z regionů  |  13.09.2021 17:12:38

Vláda schválila pomoc obcím a kraji po tornádu, hygienici dostanou mimořádné odměny i vyšší platy

Až 888 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy půjde na obnovu majetku obcí a Jihomoravského kraje, který byl poničen červnovým tornádem. Na jednání v pondělí 13. září 2021 rozhodla o přesunu této sumy do rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj vláda Andreje Babiše. Schválila i peníze na mimořádné odměny zaměstnanců v hygienické službě a rozhodla o navýšení platů od 1. ledna 2022.

Na obnovu tornádem poničeného majetku územních samosprávných celků v části Jihomoravského kraje je určen dotační podprogram Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2021. Na jeho posílení dnes vláda schválila převést z vládní rozpočtové rezervy až 888 milionů korun. Tyto peníze mají pomoci obnovit obecní či krajský majetek sloužící k zabezpečení základních funkcí v území. Nejvyšší prioritu mají investice do obnovy pozemních komunikací ve vlastnictví postižených obcí a kraje, do obnovy obydlí a občanského vybavení. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj.

Vláda dále schválila novelu nařízení vlády o platových poměrech státních zaměstnanců, které mění platové podmínky zaměstnanců v hygienické služba. Od 1. ledna 2022 bude zrušena zvláštní stupnice platových tarifů lékařů, která se v případě orgánů ochrany veřejného zdraví neosvědčila především z hlediska garance podmínek spravedlivého odměňování, a v praxi proto byla využívána jen minimálně. Kontrolní činnost hygienické služby bude nově přesunuta do II. skupiny prací pro účely přiznání zvláštního příplatku, čímž dojde k jeho navýšení ze současných 500 až 1 300 korun na 750 až 2 500 korun. Nově bude také možné důležité zaměstnance hygien podstatně lépe finančně ohodnotit využitím institutu tzv. klíčových služebních míst. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kabinet současně schválili vyplacení mimořádných odměn zaměstnancům krajských hygienických stanic za mimořádné pracovní výkony související se zvládnutím epidemie nemoci covid-19. Na tyto odměny uvolní vláda z vládní rozpočtové rezervy 125 milionů korun, další dva miliony korun pak půjdou na odměny zaměstnanců Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Vláda vydala také nové nařízení, jímž do české legislativy aplikuje prodloužení platnosti evropské směrnice o úpravě letního času. Ta zavadí pro členské státy EU jednotná pravidla pro stanovení konkrétních dat začátku a konce letního času, přičemž letos 27. dubna byl zveřejněn aktuální časový plán pro roky 20222026. Ten počítá s tím, že i v tomto časovém období bude pokračovat ve členských státech EU střídání letního a astronomického času a ten se bude měnit vždy poslední březnovou, respektive říjnovou neděli.

Vláda projednala a odsouhlasila také poskytnutí dvou investičních pobídek ve formě slevy na dani z příjmu. Společnost CVP Galvanika tak získá 65 milionů korun na investici do rozšíření výroby v oblasti protikorozních povrchových úprav kovů v obci Ždánice na Hodonínsku. Za 260 milionů korun tu vznikne 53 nových pracovních míst. Uspěla i společnost STV Technology, jež chce v Poličce na Svitavsku investovat 417,17 milionu korun do rozšíření výroby střeliva zvýšením výrobní kapacity nábojů ráže 9 mm a zavedením výroby dalších typů nábojů. Tato firma, která je významným dodavatelem munice pro Armádu ČR, tak vytvoří 28 nových pracovních míst a stát jí na daních z příjmu odpustí více než 104 milionů korun.

Kabinet projednal také strategický rámec přípravy na stárnutí společnosti 20212025, který vypracovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Na základě rozsáhlé socioekonomické a demografické analýzy rámec obsahuje deset zásadních bodů pro přípravu na stárnutí společnosti a definuje i klíčové problémy, které české seniory v současnosti tíží. Podrobnosti obsahuje tisková zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-13--zari-2021-190633/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688