Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  13.09.2021 00:00:00

Covidová půjčka živnostníkům tíží hodpodaření Středočeského kraje

V roce 2020 schválila předchozí Rada kraje projekt pomoci živnostníkům postiženým pandemií formou bezúročných půjček. Kraj si za tímto účelem otevřel u Komerční banky úvěr ve výši 2,75 miliardy korun. Kraj poskytl téměř 5000 půjček splatných s ročním odkladem ve 12 čtvrtletních splátkách v celkové výši 234.620.000 . První splátku splatnou v červnu 2021 však nezaplatila čtvrtina dlužníků. Kraji tak hrozí škoda ve výši minimálně 60 milionů korun.

„Rychlá pomoc lidem v nouzi je záslužná, ale způsob, jakým to předchozí vedení kraje udělalo, je trestuhodný,“ komentuje Věslav Michalik, náměstek hejtmanky pro finance a inovace, a dodává: „Zjistili jsme, že celý projekt byl procesně, personálně i smluvně ušit hodně rychlou jehlou. Je zcela zjevné, že minulé vedení kraje celou akci pojalo jako politický marketing před krajskými volbami, aniž by brali ohled na to, zda je kraj schopen administrovat tisíce půjček, podnikat ve finančních službách a řídit příslušné kreditní riziko. Máme velké štěstí, že zájem byl nakonec více než desetkrát menší, než si paní Pokorná Jermanová představovala. V opačném případě bychom neřešili škodu v řádu desítek milionů, ale v řádu vyšších stovek milionů korun. Takové nakládání s veřejnými prostředky se naprosto neslučuje s rolí řádného hospodáře.“

Půjčka živnostníkům

Středočeský kraj v době nouzového stavu v roce 2020 podepsal s Komerční bankou úvěr. Ve výši 2,75 miliardy za účelem poskytování živnostníkům ekonomicky zasaženým epidemií Covid-19 tzv. půjčky (v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb., se jedná o návratnou finanční výpomoc) určené výhradně na zmírnění nepříznivých dopadů epidemie nemoci COVID-19 v roce 2020. Živnostníci mohli žádat od poloviny května 2020 do konce října 2020 o půjčku v maximální výši 50.000 . Celkem bylo Radou kraje schváleno poskytnutí 4.831 půjček živnostníkům v celkové výši 234.620.000 . Splácení půjček bylo nastaveno na období čtyř let s ročním odkladem splátek - první splátka půjčky připadla na 15. června 2021, poslední na 15. března 2024. Celkem se jedná o 12 kvartálních splátek.

Stav k 5. 9. 2021

Ke dni 5. září 2021 bylo zjištěno, že 2.775 půjček bylo splaceno v řádném termínu a stanovené výši, u 534 půjček došlo k přeplatku a u 135 k nedoplatku, a 186 půjček bylo splaceno v celé výši.

U 1.201 půjček, tedy u téměř čtvrtiny z celého počtu, není zatím evidována žádná splátka. Velký počet smluv, u kterých není evidována splátka, může být způsoben ročním odkladem začátku splácení půjčky a nedostatečnou pozorností klienta, ale i možným fraudulentním chováním.

„Je to známá zkušenost z bankovního sektoru, že pokud dlužník nezaplatí první splátku, s velkou pravděpodobností k dalším splátkám nedojde, a bude nutno přistoupit k vymáhání. To bude velmi komplikované, vzhledem k počtu smluv i nastavení smluvní dokumentace,“ konstatuje Michalik.

Kraj v tuto chvíli pracuje na rozšíření stávajícího informačního systému půjček živnostníkům, aby klienti byli informováni o realizované platbě, mohli provádět vyúčtování půjčky a byli automaticky informování o stavu splácení. Zároveň úřad pracuje na interním postupu vymáhání, tak aby bylo možno dosáhnout co nejvyšší efektivity.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688