Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.09.2021 14:20:44

Energetická krize se prohlubuje. USA varují Evropu, že nedělá dost

Energetická krize v Evropě se prohlubuje a ceny plynu a elektřiny dosáhly nových rekordů poté, co USA varovaly, že tento kontinent nedělá dost pro to, aby se připravil na potenciálně problémovou zimu.

Do začátku topné sezóny zbývá zhruba měsíc a Evropa nemá v zásobnících dostatek zemního plynu, ani si dostatečně rychle nebuduje zásoby. Amos Hochstein, vyslanec amerického ministerstva zahraničí pro energetickou bezpečnost, v pátek řekl, že má o dodávky na letošní zimu obavy.

Po znovuotevření ekonomik a návratu lidí do kanceláře se po celém světě oživuje poptávka po energii. Zásoby plynu v Evropě jsou pro tuto roční dobu již na nejnižší úrovni za více než deset let, což zvyšuje náklady na výrobu elektřiny. Růst evropských cen energií je jen ochutnávkou toho, co přijde pro ostatní komodity, uvedla ve zprávě Goldman Sachs.

1

"Dynamika cen energií v Evropě nabízí pohled na to, co se chystá na jiných komoditních trzích, deficity se prohlubují a zásoby se vyčerpávají, což vede ke zvýšené volatilitě cen," uvedli analytici společnosti Goldman, včetně Jeffa Currieho. Pro evropský plyn je „destrukce poptávky jedinou možností, jak znovu vyvážit trhy“, uvedli.

Evropa bojuje s navýšením dodávek, když toky od dodavatele číslo 2, Norska, jsou v současné době omezeny z důvodu údržby. Největší prodejce Rusko zažívá „dlouhé období nevysvětlitelně nízkých dodávek“ a dodávky zkapalněného zemního plynu z USA nelze dále zvyšovat, řekl Hochstein.

"Obávám se, protože si myslím, že bychom neměli být v pozici, kdy bychom věděli, že pokud bude chladná zima, nebude dostatek zásob," řekl novinářům během návštěvy Varšavy. Benchmarkové evropské futures na plyn obchodované v Nizozemsku přesáhly 60 eur za megawatthodinu a dosáhly nového rekordu. Britský kontrakt na příští měsíc stoupl až o 4,3 % na 151,79 pencí. Rychle rostoucí ceny plynu navíc stojí i za nárůstem cen elektřiny.

2

Německé futures na elektřinu na příští rok, což je evropský benchmark, vzrostly na rekordních 99,25 EUR za megawatthodinu, zatímco ekvivalentní francouzský kontrakt dosáhl na evropské energetické burze historického maxima 102,75 EUR za megawatthodinu. Rostou také krátkodobé ceny kvůli slabé větrná energie ve většině Evropy. Větší požadavek dražších elektráren na fosilní paliva na uspokojení poptávky zvýšil německý denní kontrakt na nejvyšší cenu od roku 2007 a britský ekvivalent se vyšvihl nad 200 liber už počtvrté za dva týdny.

"Pokud bude nabídka dále neuspokojivá a zimní počasí bude chladnější než obvykle, budou muset evropské ceny plynu a elektřiny dále růst, aby pokryly poptávku, čímž se omezí energeticky náročná průmyslová výroba," zakončili Goldmani.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688