David Jukl (Mercurius Pro)
Makroekonomika  |  13.09.2021 10:44:44

Výhled na 37. týden 13.9.2021 - 17.9.2021

V minulém týdnu se na trhy začalo vkrádat napětí a nervozita. Poměrně vysoká současná valuace akcií začíná být ovlivněna několika faktory, které jsme v předchozím období zmiňovali. Zároveň stále více bankovních domů a analytiků začíná zmiňovat možnou blížící se korekci indexů. Rostoucí počet nových případů covidu varianty ‘Delta je prozatím zmiňován spíše okrajově. Většinově převládá názor, že se aktuální vlna celkově ekonomiky dotknout protentokrát nemusí. V posledních měsících se růst akciového trhu pozastavil. Energetický sektor po spuštění kohoutků Opecem také stagnuje. Ekonomika USA aktuálně žádná zajímavá makrodata neukázala, oproti tomu inflace se pohybuje nadále na velmi vysokých číslech. Investoři postupně opouštějí i sektor cestovního ruchu, který se nestihl mezi poslední a aktuálně nastupující vlnou covidu pořádně rozhýbat. Plynulý růst aktuálně vykazují především akcie technologických gigantů, u kterých investoři vyhledávají alespoň trochu bezpečnější vývoj. 


V příštím týdnu přijdou na řadu makrodata ze spotřebitelské inflace, spotřebitelské důvěry a maloobchodních tržeb. Prozatím se dá říci, že poslední dva týdny jednoznačně poukazají na výrazné zpomalení ekonomického růstu


Čím dále více bank, aktuálně již většina, zmiňuje právě obavy ze zpomalení ekonomického růstu a možného utažení intervencí Fedem. ECB již v minulém týdnu oznámila snížení odkupu dluhopisů a dalších aktiv, kterými již rok a půl podporuje vývoj v ekonomice. Barrons nedávno požádal šest předních investičních stratégů a ti mu shodně podali výhled, že S&P by měl ukončit rok 2021 na aktuálních hodnotách. To může s ohledem na zpravidla silný konec roku indikovat v následujících týdnech pokles z aktuálních hodnot. Aktuální růst na trzích byl zapříčiněn především velmi uvolněnou politikou Fedu, který nakupoval každý měsíc z oběhu dluhopisy v hodnotě 120 mld. dolarů a úrokové sazby držel v pásmu okolo zelené nuly. Mike Wilson, hlavní investiční stratég Morgan Stanley prohlásil, že Powell ve svých prohlášeních poměrně jednoznačně naznačil, že dojde v následujících čtvrtletích k postupnému ústupu z expanzivní měnové politiky. V tomto kroku podobně jako řada jiných vidí prostor pro korekci na akciovém trhu.  Stejně tak výdaje vlády na podporu obyvatelstva zasaženého Covidem jsou na samotném konci. Oproti tomu aktuální zákon o infrastruktuře není tak masivní jednorázovou injekcí, jelikož se bude uvolňovat několik let. Dalším důvodem k poklesu by mohl být také dluhový strop, který se brzy naplní. 


Makroekonomické ukazatele:


Pondělí

Federální rozpočet v USA.


Úterý 

Nezaměstnanost ve Velké Británii.

Inflace CPI v USA.


Středa 

CPI ve Velké Británii.

Průmyslová výroba v USA.

Stavy zásob ropy v USA.



Čtvrtek

Bude hovořit předsedkyně ECB Lagardeová.

Maloobchodní tržby v USA.

Výrobní index Philadelpského Fedu.

Týdenní změna v zaměstnanosti v USA.


Pátek

Maloobchodní tržby ve Velké Británii.

Spotřebitelská důvěra v USA.

 


Kamil Beran, Mercurius.pro 







Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688