Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  08.09.2021 21:16:30

Proč nemusíte být úplným vlastníkem NFT, přestože si jej koupíte (1/2)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

NFT – non-fungible token

Jedná se o speciální typ tokenu, který je jedinečný a nezaměnitelný. Tento druh tokenu obsahuje informace o autorovi každého jednoho tokenu, čímž mu přisuzuje autorská práva. Díky tomu se NFT odlišují od kryptoměn. Zároveň je takto vytvořený token nedělitelný. Přesto, že si můžete koupit jakékoliv množství non-fungible tokenů, vždy si koupíte jen celé tokeny. Digitální měna je naopak dělitelná a můžete si koupit i jen část mince. Navíc, když si koupíte jeden bitcoin, neřešíte, jestli držíte právě tento ojedinělý bitcoin. Přistupujete k němu jako ke stokoruně. Je vám v podstatě jedno, jestli máte stokorunu z roku 2021, nebo stokorunu z roku 2010. Pořád to je stokoruna. A to platí také v případě bitcoinu. Můžete vyměnit jeden bitcoin za jiný a nic se pro Vás nezmění. Naproti tomu NFT díky svým atributům směnit za jiný NFT nemůžete, bez toho aniž by se nezměnila hodnota NFT. Lze to přirovnat k prodeji uměleckého díla jako je třeba obraz. Představte si, že si pořídíte originál obrazu. Tento obraz je jedinečný, je nezaměnitelný a hodnotu mu přidává také podpis jeho autora, navíc, když se bude jednat o slavného autora typu Da Vinci, nebo Kupka. Pokud někdo udělá reprodukci tohoto obrazu, zřejmě jen těžko budete tyto dva obrazy měnit. Nehledě na skutečnost, že hodnota reprodukce bude mnohonásobně nižší než hodnota originálu. Možná právě proto našly NFT největší využití v digitálním světě sběratelského umění. Nicméně může být využit ve kterékoliv digitální podobě, od obrazu, přes hudbu, film až po libovolný text, např. smlouvy, citáty atd. NFT tak potvrzují unikátní vlastnictví, které je zapsáno do blockchainu. 

Historie a současnost NFT

Quantum, vůbec první NFT byl vytvořen již v květnu 2014. Jeho autorem byl Kevin McCoy a jednalo se o animaci ve tvaru osmiúhelníku. Aukční síň Sotheby’s vydražila tento token v červnové online aukci za 1,47 mil. dolarů. Quantum se tak stal prvním dílem spojeným s certifikátem vlastnictví typu NFT dlouho předtím, než byl termín NFT vytvořen. V říjnu 2015 byl spuštěn první plnohodnotný projekt NFT pod názvem Etheria. Tento projekt byl předveden na DEVCON 1, na první Ethereové konferenci, která se konala tři měsíce po spuštění blockchainu Ethereum. V březnu 2021 se pak každá ze 457 šestiúhelníkových dlaždic z tohoto projektu prodala za 1 ETH. Non-fungible token lze totiž koupit pouze za kryptoměny.

Za počátek historie NFT pak bývá považován rok 2017. V tomto roce spatřil světlo světa NFT projekt s názvem CryptoPunks. Odstartoval tak éru digitálních děl. NFT dostala do širšího podvědomí veřejnosti společnost Axiom Zen, která vytvořila blockchaionovou hru s názvem CryptoKitties. Jak se ukázalo, CryptoKitties se staly velmi výnosným dílem. Nejdražší CryptoKitty se prodala za 600 ETH. Veřejnost zaujala také aukce v aukční síni Christie’s, která se konala v březnu 2021, a na které se vydražila digitální koláž od umělce jménem Beeple dokonce za 69 milionů dolarů. Koláž s názvem Everyday: The first 5000 days tak je doposud nejhodnotnějším digitálním dílem. Koláž je složená z Beeplyho ilustrací, které kreslil a dával na internet každý den po dobu třinácti let. Koláž byla vydražena v ETH.

Od té doby došlo k explozi využívání NFT pro ukládání digitálního obsahu. S velkou většinou se dnes obchoduje jako se sběratelskými předměty. Inzerují se a prodávají na burzách, jako jsou OpenSea a Rarible. V poslední době například vzbudila rozruch série 8.888 rozkošných "tučňáků", z nichž každý odráží svou jedinečnou charakteristiku. Jeden tučňák z této série se prodal za 150 ETH. Přidanou hodnotou může být rostoucí hodnota kryptoměn.

Ať už se však jedná o pozoruhodné digitální umělecké dílo nebo roztomilého digitálního tučňáka, v podstatě nejčastěji jsou NFT obchodovatelné jpegy, nebo gify. Výjimkou však nejsou ani videa, případně jiné digitální soubory. Na rozdíl od fyzických sběratelských předmětů si však majitel NFT nebude moci vystavovat toto aktivum ve své domácnosti – tedy kromě monitoru svého počítače. Případné vystavení díla na webových stránkách majitele totiž mohou doprovázet komplikací. Co tedy získáte, když si koupíte NFT a co skutečně vlastníte z právního hlediska?

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

01.10.2023Až 95 % všech NFT je bezcenných Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
21.12.2021Průzkum: Je NFT hudba nevyužitou příležitostí? cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688