mpsv.cz (MPSV)
Práce  |  08.09.2021 12:21:00

Férová práce odhalila stovky prohřešků zaměstnavatelů. Nejvíce se jich týkalo odměňování pracovníků

Tři čtvrtiny kontrolovaných zaměstnavatelů se prohřešilo vůči předpisům, zejména  tím, že neférově odměňovali zaměstnance, nutili je k neplaceným přesčasům, nebo  neplatili příplatky za práci o víkendech nebo po nocích. Značné problémy byly i u  agenturního zaměstnávání. Inspektoři odhalili zastřené zprostředkování u 129 osob  a 75 lidí pracovalo nelegálně. Ukazují to průběžné výsledky akce Státního úřadu  inspekce práce (SÚIP) s názvem Férová práce

V rámci akce Férová práce bylo celkem zkontrolováno 167 zaměstnavatelů ze všech krajů  České republiky, zapojilo se do ní 299 inspektorů. Kromě hlavních zaměstnavatelů  probíhaly kontroly i u subdodavatelů a agentur práce. „Výsledky jsou, bohužel, velmi  vážné! Zaměřujeme se na zaměstnavatele, na které přišly na inspektorát práce podněty  s podezřením na porušování zákona. Chceme říct, že zákoník práce nepřestal platit,  chceme ohlídat férové podmínky pro odměňování, dodržování pracovní doby, placení za  práce přesčas nebo v noci a zamezit nelegálnímu zaměstnávání,“ uvedla ministryně práce  a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

Ta doplnila, že je aktuálně 123 dokončených kontrol, přičemž v 30 případech jde o hlavní  zaměstnavatele a v 93 případech šlo o subdodavatele nebo agentury práce. Zjištěné  nedostatky byly u 95 kontrol, což je 77 procent případů. U hlavních zaměstnavatelů se  prohřešilo 29 z 30 kontrolovaných. 

Inspekce probíhaly v průmyslových a ve stavebních firmách, u zemědělských výrobců, ve  skladech i v logistických centrech. Inspektoři SÚIP odhalili celkem 277 porušení  pracovněprávních předpisů. „Téměř třetina případů, přesně jich je 85, se týkala  neférového odměňování zaměstnanců. To je alarmující! V dalších 73 případech nebyla  dodržována pracovní doba a v 66 případech inspektoři našli nedostatky v oblasti  agenturního zaměstnávání. Zastřené zaměstnávání odhalili u 129 osob a dalších 75 jich  pracovalo nelegálně,“ shrnuje hlavní nálezy inspekce ministryně Jana Maláčová.  Připomněla, že inspektoři odhalili i velký počet porušení bezpečnosti práce, celkem jich  bylo 276. 

V současné době se inspektoři vypořádávají s námitkami zaměstnavatelů a běží příslušné  lhůty. Ve 24 případech již nic nebrání zahájení správního řízení a těmto firmám hrozí  pokuta dva miliony korun. U 13 firem však bylo zahájeno správní řízení pro nesoučinnost při kontrole, kde může pokuta dosáhnout až 500 tisíc korun. Například u zastřeného  zaměstnávání a v případech nelegální práce pak mohou pokuty dosáhnout až 10 milionů  korun, při nevyplácení příplatků za noční práci službu, za práci přesčas, o víkendu může  inspekce udělit dvoumilionovou pokutu. 

Tiskové oddělení MPSV

Více se dozvíte v příložené tiskové zprávě, prezentaci nebo se můžete podívat na záznam z tiskové konference.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688