Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  08.09.2021 15:07:14

Dvě poznámky k americkému kvantitativnímu uvolňování: Proč nadále tolik dopingu?!

Zářijové zasedání měnového výboru Fedu je vyhlíženo s velkým očekáváním. Podle řady analytiků by americká centrální banka mohla nastínit, v jakém horizontu a jakým tempem hodlá ustupovat od programů na podporu ekonomiky, jež zavedla v reakci na nástup pandemie covidu-19 v roce 2020. Akcioví býci si zvykli na to, že na trh proudí obrovské objemy nových peněz, jež nakonec slouží k nákupům aktiv. Nemusíte být žádní géniové, abyste vytušili, že to tak nebude donekonečna.

Proč stále nové odkupy aktiv?

Ano, je tu delta verze koronaviru a další mutace. Je tu riziko dalších vln epidemie, navzdory pokračujícímu očkování možná i dalších uzávěr některých segmentů ekonomiky, pokud by se situace vymkla (relativní kontrole). Americká ekonomika nicméně výrazně roste (má samozřejmě nižší srovnávací základnu z loňska), a ačkoli třeba data z pracovního trhu z měsíce na měsíc výrazně kolísají, stále vznikají nová pracovní místa.

Nemálo stratégů a komentátorů dění na trzích a v ekonomice proto považuje současnou politiku Fedu za již zbytečně uvolněnou. Banka každý měsíc odkupuje aktiva za 120 miliard USD, zejména dluhopisů. Není se co divit, USA se podobně jako další státy v koronavirové době začaly prudce zadlužovat, aby zalepily díry v ekonomice, případně využily situace k zavádění objemných balíků na podporu hospodářství.

"Fed stále lije na trh peníze tempem výrazně přes bilion dolarů za rok a je velice náročné vypozorovat, v čem a komu v této fázi hospodářského cyklu taková politika pomáhá," říká Peter Boockvar z Bleakley Advisory Group. "Očkování proti covidu-19 pokračuje a s určitými preventivními pravidly se život postupně vrací k normálu. Nepřekvapilo mě, že byl Jerome Powell na platformě sympózia v Jackson Hole opatrný. Jsem ale přesvědčený, že delta mutace koronovaru koncem září zkrátka již nebude moci být důvodem pro nevyjádření se k omezování odkupů aktiv. Banka musí přistoupit ke snižování objemu kvantitativního uvolňování."

Bilance Fedu
Bilance Fedu

Pravda je, že pokud se někdo bojí delty, kvantitativní uvolňování mu nepomůže. Pokud si chce třeba pořídit bydlení, podpora ekonomiky ze strany Fedu mu to v posledních kvartálech výrazně prodražila. Odkupy aktiv neotevřou továrny na výrobu aut, kterým chybí komponenty z Asie nebo Evropy. "Kvantitativní uvolňování ale nepochybně může podporovat poptávku po nákupech čehokoli, což se může projevovat rostoucí inflací. A výsledkem může být stále více lidí v dluhových pastech," varuje Bockvar.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/ekonomika-politika/ekonomika/dve-poznamky-k-americkemu-kvantitativnimu-uvolnovani-proc-nadale-tolik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688