Patria (Patria Finance)
Cestování  |  08.09.2021 10:36:31

Přímo k elektromobilům. Jiné cesty jsou omyl, říká Sandy Munro

Sandy Munro stojí v čele své společnosti Munro & Associates, která se mimo jiné zaměřuje na technickou analýzu aut. Munro tak bývá hostem diskusí zaměřených na elektromobily a v rozhovoru pro Bloomberg Markets hovořil o tom, že tyto vozy je lepší navrhovat a vyrábět od nuly a ne se snažit napasovat je na platformy, které se používají pro auta se spalovacími motory.

Jako příklad uvedl Munro Kiu Niro, jejíž platforma byla vyvinuta tak, aby se dala použít jak pro klasický pohon, tak pro produkci elektromobilů. Výsledek je ale podle experta nevalný. „Správný přístup je jít přímo k elektromobilům,“ dodal Munro. Kritický byl ale dříve k Tesle a v rozhovoru uvedl, že když poprvé viděl Model 3, byl „zděšen a ptal se, kdo by na trh uvedl něco takového.“

Později ale Munro & Associates podrobilo technické analýze Model Y a ten na experta podle jeho slov udělal velmi dobrý dojem. Nyní se firma chystá na Model S Plaid a Munro očekává, že bude výborný. K tomu dodal, že od automobilek, jejichž vozy jeho firma rozebírá a analyzuje, nikdy nic nepřijímá. Do Tesly ale investoval „velké peníze na osm až devět měsíců kvůli tomu, co se kolem ní dělo ohledně prodejů nakrátko a podobně.“

Munro se podle svých slov obává, že americká vláda bude brzdit posun směrem k autonomnímu řízení. Podle jeho názoru by naopak měla vláda stát stranou a nechat prostor pro rozvoj nových technologií. Platí to o autonomním řízení či třeba o bateriích včetně možných problémů s jejich požáry.

K požárům baterií Munro dodal, že například u vozů Tesla se vznítily dvě baterie kvůli tomu, že byly za jízdy proraženy nějakým předmětem. To si vysloužilo velkou pozornost médií. Ovšem podle experta se již nikdo moc nevěnuje tomu, že třeba v roce 2018 bylo v USA zaznamenáno přes 200 000 požárů aut se spalovacím motorem. Situace je tak celkově podobná například tomu, když se rozvíjela výroba vozů v továrnách Henryho Forda. „Musíme čekat, že se technologie rozvine,“ uzavřel Munro.

V únoru Munro zveřejnil dlouhý rozhovor s šéfem Tesly Elonem Muskem (viz Musk: Výroba je peklo), v němž Musk mimo jiné hovořil o tom, že návrh vozu je tou zábavnější částí celého výrobního procesu, rozjetí samotné výroby je ale něco jiného. Za nejproblematičtější část považuje Musk těsnění a spoje různých částí konstrukce vozu. Zde se přitom projevuje to, že různé týmy pracují na různých částech vozu a „všichni tak mají pro svůj problém dobré řešení, ale dohromady se mýlí.“ Autonomní řízení má pak podle Muska za hlavní cíle nehavarovat a nezpůsobit škody na majetku a životech.


Zdroj: Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688