Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.09.2021 15:27:27

Začínající bublina na trhu poukazuje na možnou korekci, domnívá se tržní stratég

Akciové indexy S&P 500 a Nasdaq se na konci týdne držely maxim i přes slabá data z amerického trhu práce a navzdory opětovnému nárůstu případů Covid-19 v USA si prodlužily letní rally. Ale Matt Maley, hlavní tržní stratég Miller Tabak, varuje před možnými riziky.

"V současné době se na trhu začíná objevovat bublina, podobně jako jsme to viděli na jiných důležitých vrcholech trhu, které se objevily až při zpětném pohledu," řekl Maley ve čtvrtečním pořadu CNBC Trading Nation. Podle Maleyho vypadají dnešní varovné signály podobně jako ty během let 19992000 a 20072008. Během dotcom bubliny akcie vystřelily nahoru bez ohledu na fundamenty stejně jako letos akcie AMC a GameStop.

"Nyní tu máme velmi podobnou situaci," řekl Maley. "Máte tady meme akcie, které letí nahoru ... a tyto akcie se za pár dní zvýší o 2 000 %, máte tu SPAC, které se zbláznily. Máme tu akciový trh, který je velmi, velmi drahý, a trh, který je překoupený.“

Vezměte si technologicky náročný index Nasdaq 100 , uvádí Maley. ETF na Nasdaq se nyní obchoduje se 70% prémií oproti svému 200týdennímu klouzavému průměru, což je výrazně nad úrovní, kde byl před několika posledními korekcemi. Ačkoli Maley neočekává tak významnou krizi jako v roce 2000, domnívá se, že by měli být investoři opatrní a podle toho upravit svou strategii.

1

"Neznamená to prodat všechno, jít na 50 % hotovosti nebo 20 % hotovosti, ale pokud získáte trochu peněz, budete si moci přikoupit akcie při korekci, a co je důležitější, nebudete prodávat, až trh klesne o 15 % nebo 20 %, kdy všichni ostatní prodávají ve špatnou dobu, zůstanete klidní, budete se držet zisků a budete schopni využít výhod trhu, jakmile půjde nahoru,“ řekl Maley.

Investoři by měli sledovat katalyzátory, které by mohly způsobit útlum, říká Gina Sanchez, hlavní tržní stratéžka společnosti Lido Advisors a generální ředitelka společnosti Chantico Global. A sama uvádí dva potenciální spouštěče.

"První katalyzátor, který vidím, je skutečnost, že jsme nacenili velmi silná očekávání. Letos dosáhneme obrovského růstu HDP. Příští rok budeme mít nižší růst HDP. Bude ještě silný? Ano, ale méně než nyní, “ řekla Sanchez během rozhovoru v uvedeném pořadu.

Stejně jako odhady HDP podle Sanchez pravděpodobně oslabí také růsty zisků, protože společnosti budou mít silnější srovnávací základnu. Přestože budou stále silné, je tu podle ní větší prostor pro zklamání. "Druhým a důležitějším katalyzátorem, který sleduji, je, kdy se začne likvidita koncentrovat a vystupovat z trhu. Až k tomu dojde, myslím, že právě tehdy by tu skutečně mohla být potenciální korekce,“ řekla Sanchez.

Fed, jeden z největších zdrojů nadbytečné likvidity na trhu, naznačil, že by do konce roku mohl začít svůj program nákupu dluhopisů utahovat. Tato centrální banka má zasedat 21. a 22. září.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688