Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.09.2021 14:40:49

ECB začne trhy opatrně připravovat na konec pandemického programu (Tématické reporty)

K jednacímu stolu ve čtvrtek zasedne Evropská centrální banka. Ta pravděpodobně oznámí, že ve čtvrtém čtvrtletí v rámci pandemického programu (PEPP) omezí nákupy aktiv. Z kraje příštího roku však mohou být objemy naopak vyšší, aby ECB zabránila nepřiměřenému zhoršování podmínek na finančním trhu. Zároveň zdůrazní, že standardní program nákupů aktiv (APP) bude pokračovat v dostatečně velkých objemech i po skončení pandemického programu. Finální oznámení ohledně osudu PEPP však očekáváme až na prosincovém zasedání. Definitivně mu zřejmě odzvoní hrana v březnu. Současný růst inflace ECB označí jako dočasný, ačkoli i tak se její prognóza posune směrem nahoru. Vyšší bude pravděpodobně i odhad růstu HDP.

Doposud zveřejněná data vesměs dopadla v souladu s očekáváními, kromě inflace, která byla vyšší (3 % v srpnu). To by mělo ECB poskytnout prostor k pozitivní rétorice a opatrným přípravám na ukončování pandemického programu. K opatrnosti zatím vybízí nejen šířící se mutace Delta, ale i vývoj některých indikátorů. Je to jednak spotřebitelská důvěra, která se začala zhoršovat, jednak výsledky evropského průmyslu, které stále výrazně zaostávají za předstihovými indikátory. Vysoká míra úspor domácností a plné objednávkové knihy průmyslových podniků dávají sice naději, že se jedná spíše o odklad spotřeby a výroby než o jejich utlumení, nekončící problémy se subdodávkami však mohou být vztyčeným prstem.

Podmínky pro financování se od června zlepšily. To by mělo ECB umožnit, aby oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí bude v rámci pandemického programu nakupovat méně aktiv. Z kraje příštího roku však mohou být nákupy aktiv naopak vyšší, aby centrální banka zabránila nepřiměřenému utahování podmínek na finančním trhu s tím, jak se bude blížit konec pandemického programu. Finální oznámení o konci programu si ECB zřejmě ponechá až na prosinec, kdy bude mít k dispozici podzimní data z reálné ekonomiky a bude jasnější, jak se vyvíjí covidová situace. To by mělo rozhodnout o tom, zda bude PEPP ukončen v březnu nebo mírně později. V každém případě se podle našeho názoru bude ECB snažit, aby byl konec co nejhladší. Předpokládáme tedy, že v dubnu navýší stávající program nákupů aktiv APP ze současných 20 mld. EUR měsíčně na 50 mld. EUR, v Q3 pak objem sníží na 30 mld. EUR měsíčně a dále na 15 mld. EUR v závěrečném čtvrtletí příštího roku. Zároveň předpokládáme, že v červnu 2022 bude spuštěn program TLTRO4. Ukončení programu APP pak očekáváme v červnu 2023.

V souvislosti koncem pandemického programu a navýšením programu APP se bude ECB muset zabývat i limity na nákup dluhopisů v rámci jedné emise či emitenta (nyní 33 %). Toho již u některých u některých dluhopisů bylo dosaženo. ECB by tak mohla limity zvednout (legálně se domníváme, že je to možné až na 50 %), anebo přidat nová aktiva (například akcie). Tato diskuze ale zatím zřejmě zůstane za zavřenými dveřmi. Celkově by čtvrteční zasedání mohlo přinést další tlak na růst evropských výnosů, a to především na delších splatnostech.

Tržní eurové úrokové sazby se zhruba od poloviny srpna opět vydaly k vyšším úrovním. Pomohla k tomu dobrá data z ekonomiky v čele s překvapivě vysokou inflací a několik jestřábích vyjádření ze strany ECB o blížícím se konci pandemického programu nákupů finančních aktiv. Tento trend růstu zejména delších splatností očekáváme i pro následující měsíce. Pomoci by tomu měl i růst dolarových sazeb a oproti ECB rychlejší obrat v měnové politice Fedu. Ve směru vyšších tržních sazeb hraje i fakt, že by již v příštím roce mohla čistá emise eurových státních dluhopisů překonat tempo nákupů ECB, což otevře cestu k růstu jejich výnosů. Růst dlouhých splatností eurových sazeb je aktuálně i hlavním tématem pro dlouhý konec korunové křivky. Ten se právě díky nízkým zahraničním sazbám již od poloviny tohoto roku obchoduje pod úrovněmi kratších splatností. Nicméně oživení na eurovém trhu ve spojení s vývojem v USA by mělo podle nás dodat impuls i dlouhým korunovým sazbám a vytáhnout celou křivku z aktuální hluboké inverze. Okno výhodných podmínek úrokového zajištění na eurovém trhu se tak začíná uzavírat a s sebou vezme i výhody vyplývající z inverzní křivky korunového trhu IRS.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

13.12.2022FED i ECB zvýší sazby shodně o padesát bazických bodů (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.10.2022ECB zvýší sazby o dalších 75 bb (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.09.2022ECB zvýší sazby o 75 bb (Fixed Income,Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688