Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  07.09.2021 11:10:37

Co vám hrozí, když bez omluvy nedorazíte na pohovor?

Většinou hledání práce probíhá tak, že se přihlásíte na několik volných pozic, zašlete životopis a následně vás pozvou na pohovor. Snadno se také může stát, že se daného pohovoru nemůžete nebo nechcete zúčastnit. Jak se v takovou chvíli zachovat a co vám hrozí, když schůzku “pouze vynecháte”?

Domluvený pohovor není příliš velký závazek. Může vám do něj skočit něco velmi důležitého nebo třeba onemocníte. Také máte možná domluvených více schůzek a při jedné z nich získáte novou práci. V takových situacích se většina lidí zachová dvěma způsoby:


  1. S omluvou zruší daný pohovor

  2. Dělají jakoby nic a jednoduše na schůzku nedorazí


Bohužel druhou variantu volí velká část z nás. Nyní vám však řekneme, proč byste tuto možnost už nikdy neměli zvolit. 

Z pohledu personalisty

Podívejte se na celou situaci očima personalisty, který má nabitý program a čeká na vás na domluveném místě. Po 15 minutách zpoždění, kdy mu nezvedáte telefon, už je mu to jasné – další kandidát, který si domluvil termín a nedorazil. Takovou situaci už zažil několikrát.


Čas strávený čekáním mohl využít efektivněji, ale takhle mu vznikla nečekaná časová bublina, kterou promarnil. Když byste se vžili do jeho kůže, jistě si umíte představit rozhořčení, které zažívá, když se mu taková situace stane každý týden třeba dvakrát. 


Říkáte si, že je to holt riziko povolání personalisty a musí s tím počítat? Tak se pojďme podívat na to, co vynechaný pohovor bez omluvy znamená pro vás

Co se stane, když nedorazíte na pohovor?

V podstatě vám nehrozí nic závažného: nedostanete ani pokutu, ani na vás nepřijde stížnost. Důsledek svého jednání neuvidíte takto jednoznačně. Vy totiž získáte “pouze” špatnou pověst a zavíráte si vrátka do budoucna


Personalista si vás totiž založí do šuplíku s názvem Nespolehlivý kandidát. Při vašem budoucím hledání práce (a nikdy nevíte, kdy přijde) si najdou záznam o vašem vynechání schůzky a v této firmě už šanci nedostanete. Což je velká škoda, protože můžete přijít o ještě lepší příležitost nebo pracovní pozici. 


A co dál? Pojďme si přiznat, že Česká republika je poměrně malý rybníček. Navíc předpokládáme, že práci hledáte obvykle v rámci svého blízkého okruhu bydliště. Personalisté se v místních firmách často znají a dávají si tipy, a to jak na dobré kandidáty o práci, tak na ty nespolehlivé.


Vy si svým přístupem snadno zajistíte status člověka, kterého na pohovor firmy ani nemusí zvát a raději dají šanci ostatním uchazečům. U nižších pozic se pravděpodobně nejedná o tak velké riziko. U těch prestižních a vyšších míst však špatná pověst často rozhoduje. 

Jak se z pohovoru správně omluvit?

Samozřejmě se může stát každému, že na pohovor nemůže dorazit. Jak se v takové situaci zachovat co nejlépe?


Záleží na tom, kdy zjistíte, že se schůzky nezúčastníte. Jestliže tuto skutečnost víte dostatečně dopředu (například týden), můžete využít e-mail personalisty a zaslat mu omluvu tímto způsobem. V kratších intervalech již hrozí, že si e-mailovou poštu nestihne přečíst, proto raději zvolte telefonát nebo alespoň SMS s omluvou a zrušením schůzky. 


Text může vypadat následovně:


Dobrý den, paní XY,


z osobních důvodů se nemohu zúčastnit pohovoru na pozici XY v termínu 12. 10. 2021 ve 13:00. Mohu poprosit o náhradní termín v dalším týdnu? Omlouvám se za komplikace.


S pozdravem

Zelený.


Nebo také takto:


Hezký den, pane XY,


omlouvám se, ale ráda bych zrušila termín pohovoru na pozici XY, který jsme měli domluvený na 12. 10. 2021 ve 12 hodin. Přijala jsem jinou pracovní nabídku. Děkuji za možnost schůzky s Vámi.


S pozdravem

Nováková.


Jakákoliv omluva (i ta 5 minut předem z důvodu velké kolony před vámi) se jednoduše počítá a měla by se stát standardem. I personalisté jsou jenom lidé a vaše důvody pochopí. Vy si tím zachováte dobré jméno a příště zcela jistě dostanete šanci znovu. 

Autorka: Daniela Adamová, redaktorka na webu orangeacademy.cz.  


Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688