Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.09.2021 17:18:00

Američané zvyšují svůj valuační náskok, Německo za Francií a Španělskem. A nakonec Itálie

MacroMarketsDaily přichází s novým srovnáním valuace amerických, kanadských, německých a britských akcií. Podívejme se na to, jak z něj jednotlivé trhy vychází, na pár souvisejících příběhů a nakonec na jednotlivé trhy v Evropě.

1. Mezera mezi USA a těmi ostatními: Ono srovnání ukazuje následující graf a v kostce vidíme prostou věc: Popropadová rally roku 2020 zvedla valuace všech trhů na mimořádně vysoké úrovně. Nejvíce to platí o USA a zde se navíc na rozdíl od zbylé trojky valuace na oněch mimořádných číslech stále drží:
1
Zdroj: Twitter

2. Nejen sazby, ale i růst:
Pokud by tahounem vysokých valuací byly pouze nízké sazby tak, jak je někdy příliš zjednodušeně tvrzeno, muselo by třeba u německého trhu být PE mnohem výše než v USA. Čistě proto, že výnosy německých vládních obligací jsou hluboko pod těmi americkými. Jde ale spíše o to, jaký je poměr očekávaného růstu ekonomiky a zisků k sazbám. Ani nízké sazby tak nemusí v prostředí znatelného útlumu generovat vysoké valuace. A ani vyšší sazby nemusí v prostředí silného neinflačního boomu znamenat nízké valuace.

Pokud se pak na věc díváme touto logikou, měl by být poměr růst/sazby v USA mnohem příznivější, než u zbylé trojky. A od doby, kdy jsem tu tento graf ukazoval naposledy, se na tom nic moc nezměnilo. Spíše naopak, protože ona mezera se prohlubuje. Onen růst se přitom týká celé ekonomiky jen do té míry, do jaké ovlivňuje růst ziskovosti obchodovaných firem. Právě ten je tu totiž klíčový.

Spojené státy na tom nebudou nijak zle při porovnání celé ekonomiky. U růstu zisků obchodovaných firem navíc platí, že tu jsou koncentrovány technologické společnosti. Tedy ty, u kterých se povětšinou čeká dlouhodobě vyšší růst ziskovosti. A navíc je jejich hodnota, a tudíž i valuace, citlivější na pohyb sazeb (právě proto, že pomyslné těžiště jejich toku hotovosti je posunuto více do budoucnosti). V prostředí sazeb nízkých tedy jejich valuace rostou více, než u firem usazenějších. S jasnou implikací pro situaci, kdy sazby začnou růst.

3. Mezera evropská: Podívejme se ještě na porovnání valuací vybraných evropských trhů. V roce 2017 byla PE německého, francouzského, španělského a italského trhu hodně podobná, někdy od roku 2019 se ale začala tvořit znatelná mezera a nyní je se svým PE nejvýše Francie (kolem 16) a nejníže Itálie (cca 13):
2
Zdroj: Twitter

Ve Francii jsou výnosy desetiletých vládních obligací cca na nule, v Německu na -0,35 %, ve Španělsku na +0,35 %, v Itálii nad 0,7 %. Riziková prémie asi bude z těchto zemí nejníže v Německu a přesto je jeho PE znatelně pod francouzským a španělským. Jak to vysvětlit? V logice výše uvedené teze týkající se (i) sazeb (či přesněji řečeno celkové požadované návratnosti dané sazbami a rizikovými prémiemi) a (ii) růstu by to znamenalo jediné:

Francouzi a Španělé se těší vyšším valuacím i přes vyšší požadovanou návratnost, a tudíž musí nabízet na straně očekávaného růstu ziskovosti obchodovaných firem více, než Německo. Což je opět dáno jednak ekonomickým výhledem, ale zrovna tak odvětvovou a firemní strukturou trhu (stejně, jako u amerických technologií). Možností je ale více, včetně té, že trhy jsou naceněny „špatně“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688