Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.09.2021 14:18:12

Vypadá to na přechodné zhoršení trhu práce, přichází fiskální ochlazení, říká portfolio manažer z BlackRock

Poslední data z amerického trhu práce odrážejí zejména přechodné negativní faktory, včetně těch, které ovlivňují vývoj míry participace. Pro Bloomberg Markets to uvedl Jeffrey Rosenberg, který působí jako portfolio manažer ve společnosti BlackRock. Bude se tak čekat na další data a Fed „nebude přehnaně reagovat na krátkodobé výkyvy“. K tomu platí, že „tapering není utahování monetární politiky“. Investor se tedy nedomnívá, že aktuální situace na trhu práce nějak významně ovlivní uvažování Fedu, skutečné utahování monetární politiky navíc podle něj nepřijde dříve než ke konci roku 2022. Co bude trhy ovlivňovat v následujících měsících?

I akciové trhy podle Rosenberga hodnotí současnou situaci jako přechodnou a berou v úvahu, jak silný byl trh práce doposud. „Pokud se podíváme skrz informační šum, jde stále o velmi silný trh práce, i když na něm existuje prostor pro další zlepšení... Otevírání ekonomiky pokračuje stejně jako oživení ekonomiky,“ dodal investor.

Rosenberg míní, že významným tématem bude nyní fiskální politika. Dojde totiž k fiskálnímu utahování i přesto, že vláda má stimulační plán ve výši 3,5 bilionu dolarů. Nejde totiž o stejnou věc, jakou byla dosavadní stimulace, protože nyní hovoříme o plánu týkajícím se následujících deseti let a ve srovnání s dosavadní fiskální politikou tak dojde ke zmíněnému fiskálnímu utahování.


Dosavadní tempo růstu amerického hospodářství bylo výsledkem kombinace otevírání ekonomiky a bezprecedentní míry stimulace. Oba tyto faktory ztratí svou sílu a ekonomika se bude vracet ke svému dlouhodobému potenciálu. Jelikož by mohla klesnout i pod něj, je podle investora dobrá opatrnost ohledně příliš citlivých reakcí na přechodné faktory, které například zvedají inflaci. Na druhou stranu ale i Fed podle Rosenberga uznává, že podcenil délku časového období, po které se bude ekonomika zotavovat z pandemického šoku.

Investor pokračoval s tím, že Fed je ve vztahu k jeho přístupu k inflaci kritizován z obou stran. Zřejmá je přitom inflace na trzích s investičními aktivy, ze které mohou pramenit obavy z finanční stability. Fed každopádně podle Rosenberga bude reagovat na další vývoj, a to v rámci nově přijaté strategie, kterou je symetrický inflační cíl.

TopDownCharts v následujícím grafu ukazuje vývoj spekulativních pozic na aktivech, která jsou považována za sázku na vyšší inflaci. Sázky na reflaci prudce rostly po propadu trhů v první polovině roku 2020, podle obrázku ale již dosáhly svého vrcholu a několik týdnů prudce korigují:

Zdroj: Bloomberg Markets, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.01.2024Český trh práce… ochlazení na obzoru? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.06.2022Na trhu práce k ochlazení zatím nedochází Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688