plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  06.09.2021 00:00:00

V Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných Stolpersteine

V Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných Stolpersteine

Město Plzeň se letos popáté připojilo k mezinárodnímu projektu uctění obětí holocaustu instalací dalších 20 takzvaných kamenů zmizelých Stolpersteine (doslova kameny, o které se má zakopnout, zavadit pohledem). Celkově tak v Plzni oběti holocaustu připomíná již 77 pamětních kamenů. Nové dlažební kostky s mosazným povrchem nechalo město Plzeň umístit do chodníků v pátek 3. září. Stolpersteine mají přimět kolemjdoucí k zastavení, vzpomínce či jen k myšlence na tyto oběti nacistického režimu. Přímo z Plzně v lednu 1942 odjelo ve třech transportech 2 613 židovských mužů, žen a dětí, konce války se dožilo jen 209 deportovaných Židů. Letošní připomínka patří i plzeňským Romům, kteří byli v srpnu 1942 nacisty deportováni do cikánského koncentračního tábora Lety u Písku.

„Když jsme v roce 2012 s tímto projektem v Plzni začínali, instalovali jsme opravdu jen několik málo kamenů, neboť šlo o akci v Plzni zcela neznámou a v tehdejší době také organizačně obtížně zajistitelnou. Byl jsem ale velmi odhodlán Stolpersteine do našeho města přinést a instalovat pamětní kameny do chodníků především před domy, v nichž oběti holocaustu žily před násilným sestěhováním a deportací do koncentračních nebo vyhlazovacích táborů. Jedna věc je totiž číst si o těchto událostech v učebnicích, ale věc druhá je spojit si konkrétní oběť, jméno, osobu se skutečným místem, kde člověk před deportací žil. Vzpomeňme proto na všechny ty, kteří byli součástí města Plzně a byli našimi spoluobčany, i když je to už téměř 80 let,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa při instalaci pamětního kamenu doktora Theodora Eisnera v Prešovské ulici.

V Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých (foto: E. Kriegerová)

V Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých (fotografie: E. Kriegerová / M. Pecuch)

„Pro řadu mladých lidí je dnes druhá světová válka a holocaust pouhou kapitolou v učebnici dějepisu. Proto je nutné si trvale připomínat nejen jména obětí, ale i konkrétní příběhy nacistické zlovůle a jedno z nejhorších období našich i světových dějin. Holocaust zůstává trvalým mementem, neboť i dnes Židé musejí čelit nárůstu antisemitismu v Evropě i ve světě,“ řekla Eliška Bartáková, náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí, při zahájení projektu na Palackého náměstí, kde byly instalovány čtyři kameny Stolpersteine k uctění rodiny Perelesových.

V Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých (foto: E. Kriegerová)

V letošním roce se město Plzeň do projektu připojilo realizací dvou desítek pamětních kamenů na osmi místech: Palackého náměstí 23, Kardinála Berana 14 a 23, Klatovská 12, Prešovská 4, Přeštická 4 (u Zastávky), Lochotínská 37 a Pod Záhorskem 3. V tomto roce si poprvé představitelé města připomněli nejen osudy 15 obětí lednových transportů v roce 1942 z řad židovského obyvatelstva, ale také pěti obětí nacistické perzekuce plzeňských Romů odsunutých do cikánského koncentračního tábora Lety u Písku. Deportace z Plzně do tábora v Letech probíhaly od 3. srpna 1942.

V Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých (foto: M. Pecuch)

Autorem projektu Stolpersteine je německý umělec Gunter Demnig, který první kámen umístil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. Od ledna 2015 pokládání kamenů zmizelých zajišťuje nadace Die Stiftung – Spuren – Gunter Demnig. Kameny ručně zhotovuje berlínský sochař Michael Friedrichs-Friedlaender v souladu s přesnými pravidly uvedené nadace. Do června 2021 bylo realizováno téměř 90 tisíc Stolpersteine ve více než 1 800 městech a obcích 26 evropských zemí, od roku 2008 je projekt realizován také v České republice. Letos se vzhledem ke koronavirové pandemii Gunter Demnig realizace v Plzni nezúčastnil.

V Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých (foto: M. Pecuch)

Realizaci Stolpersteine zahájili zástupci města, centrálního plzeňského obvodu a Židovské obce Plzeň na Palackého náměstí 23, kde vzpomenuli na rodinu obchodníka s cukrovinkami a spolumajitele domu Rudolfa Perelese, jeho druhou ženu Annu a dvě děti. Celá rodina byla zavražděna v koncentračním táboře Izbica. V ulici Kardinála Berana připomínají pamětní kameny rodiny Friedlerových a Kleinových, v Prešovské ulici doktora Theodora Eisnera.

Na Klatovské třídě jsou pamětní kameny věnovány továrníkovi a majiteli domu Zikmundu Friedlerovi a jeho manželce Emilii. Zajímavostí je, že jde o dům na Klatovské třídě 12, kde se nachází Loosův interiér, apartmán doktora Josefa Vogla, známého židovského lékaře, který byl zetěm Friedlerových. Josef a Štěpánka Voglovi uprchli před nacisty do exilu, po válce z Plzně uprchli podruhé před komunistickou totalitou. Z původně rozsáhlého bytu a zdravotnických prostor manželů Voglových se dodnes na Klatovské 12 zachovala jídelna s obývacím pokojem.

Kameny zmizelých, symbolicky uctívající deportované plzeňské Romy, se nově nachází i v Přeštické ulici 4 u Zastávky. Připomínají dospělé i dětské oběti romského holocaustu, Annu a Žofii Janečkových, Františka, Josefa a Antonii Serynkových. Poprvé byly pamětní kameny obětem holocaustu položeny na území Městského obvodu Plzeň 1, a to v ulicích Lochotínská 37 a Pod Záhorskem 3, kde upozorňují na osud významných rodů továrníků Krausových a Hanákových.

Město Plzeň si připomíná oběti holocaustu akcí Stolpersteine od roku 2012. Letošního ročníku se kromě představitelů města a městských obvodů zúčastnili také zástupci Židovské obce Plzeň, navrhovatelé a pozůstalí. Projekt realizuje Odbor kultury Magistrátu města Plzně ve spolupráci se Správou veřejného statku města Plzně a Archivem města Plzně. Realizace se stejně jako v loňském roce ujala firma Drahoslava Duny. Odbor kultury obdržel v loňském a letošním roce enormní počet návrhů na realizaci dalších kamenů zmizelých v Plzni, které v následujících letech bude uskutečňovat.

Text: Eva Kriegerová

Fotogalerie

V Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných StolpersteineV Plzni připomíná oběti holocaustu 20 nových kamenů zmizelých, takzvaných Stolpersteine

Zveřejněno: 6. 9. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688